AAA

POLITIKA | 11.05.2018 14:50 > 11.05 16:08

Vučić: Gradjani Srbije će moći da se izjasne o rešenju za Kosovo

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će gradjani Srbije imati priliku da se izjasne o rešenju za Kosovo.

Vučić je na konferenciji za novinare s predsednikom Odbora Bundestaga za odnose sa EU Ginterom Krihbaumom rekao da je Srbija spremna za razgovore i kompromis, ali ne i za ucene i pretnje.

"Gradjani Srbije će imati priliku da se izjasne o onome što budemo mislili da je racionalno i kompromisno rešenje", rekao je Vučić

Predsednik Srbije izjavio je da zamrtnuti konflikt s Kosovom nije rešenje i da je potrebno postići kompromis.

"Šta je rešenje. Rešenje je da negiramo, da imamo zatvoreni konflikt i da čekamo bolje vreme... Koje bolje vreme", rekao Vučić odgovarajući na pitanje novinara o stavu SPC.

Vučić je rekao da veoma poštuje Srpsku pravoslavnu crkvu, ali da ne bi bilo razgovora ako bi se vlada držala stava crkve.
On je rekao da poštuje stav Crkve, da je više puta pročitao saopštenje, ali da nije video šta je rešenje.   

Predsednik je rekao da je Srbija spremna za razgovore i kompromis s Kosovom, ali ne i za ucene i pretnje. "Gradjani Srbije će imati priliku da se izjasne o onome što budemo mislili da je racionalno i kompromisno rešenje", rekao je Vučić

On je rekao da nema nikakvih iluzija da može da izgura nešto što gradjani Srbije neće.

"Svi govore o svetoj zemlji, samo niko neće da živi na svetoj zemlji", rekao je Vučić i dodao da je "neralno" da Albanci s Kosova žive u autonomnoj pokrajini u Srbiji.

SPC je juče objavio poruku nedavno završenog Svetog arhijerejskog sabora u kojoj se navodi da Kosovo predstavlja "neotudjivi središnji deo Srbije".

"Apelujemo na naše državnike da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otudjenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono što se pak pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti", navodi se u poruci Sabora SPC.

SPC je dodao i da eventualna podela Kosova "ne bi bila ništa drugo do priznavanje nezavisne države Kosovo i poklanjanje najvećeg dela teritorije Pokrajine".

Krihbaum: Ne verujem da je postignut dogovor o Kosovu

Poslanik Parlamenta Nemačke i predsednik Odbora za odnose sa EU Ginter Krihbaum izjavio je danas u Beogradu da ne veruje da su zapadne diplomate već usaglasile rešenje za Kosovo.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Krihbaum je rekao da ne zna da li je bilo sastanka diplomata zemalja Kvinte ali da ne veruje da je dogovor postignut.

Krihbaun je rekao da je "plodno kad se diplomate sastaju", ali da ništa ništa ne zna o takvom dogovoru.

"Ne verujem da postoji i ne može da postoji", rekao je nemački zvaničnik odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše pisanje prištinske Gazete ekspres da su SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija razmotrile razgovore Beograda i Prištine koji bi, kako se navodi, mogli da se završe sporazumom u toku ove godine.

Vučić je rekao da Srbija ima odredjena saznanja i da će se šta je to tačno videti narednih dana.

"Nešto se zbivalo. Imam odredjena saznanja. Šta tačno znaćemo narednim dana", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da "svi oni Kosovo tretiraju kao državu". "Meni nije problem da javno kažem da mi mislimo drugačije", dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, "to samo govori koliko je pozicija Srbije teška" ali interes Srbije svakako nije da ulazi u sukob sa zapadnim svetom.

"Naš interes je da našu zemlju branimo i da za našu decu izvučemo najveću korist", rekao je.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.