AAA

POLITIKA | 18.05.2018 13:15

NUNS: REM bez osećaja i odgovornosti za javni interes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas protest zbog, kako je navedeno u saopštenju, neodgovornog i nezakonitog postupanja Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koji je proteklih dana odbacio više žalbi gradjana protiv Televizije Pink.

Gradjani su slali predstavke kada je pokrenuita akcija NUNS-a i CRTA "Probudimo REM" u znak podrške novinarima CRTA zbog višednevne kampanje televizije Pink koja je novinarku Tamaru Skrozzu, targetirala kao "arhineprijatelja Aleksandra Vučića i u isto vreme pokušavala da diskredituje organizaciju CRTA", a sve nakon objavljivanja analize izveštavanja medija pre početka zvanične izborne kampanje u Beogradu.
Kako NUNS navodi, REM je u odgovorima na predstavke gradjana naveo da je "utvrdjeno da ne postoji pravno-formalni osnov za pokretanje postupka zbog povrede ličnog interesa budući da lice čiji bi interesi mogli biti povredjeni nije podnelo prijavu" i da "prilikom emitovanja spornog sadržaja nije došlo do povrede opšteg interesa".

"Potpuno je neprihvatljivo to što REM u odgovorima na predstavke gradjana ne nudi nikakvo obrazloženje za veoma sporan zaključak da konkretnim medijskim sadržajem TV Pink nije povredjen opšti interes. NUNS smatra da su takvim postupanjem članovi Saveta REM-a još jednom demonstrirali političku zavisnost, bez imalo osećaja i odgovornosti za javni interes i pravo gradjana", naveo je NUNS.

Direktorka organizacije CRTA Vukosava Crnjanski ukazuje da takvim postupanjem REM nije prepoznao kršenje Ustavnih prava gradjana.

"REM nam poručuje da objektivno i istinito informisanje gradjana nije javni interes. I po ko zna koji put pokazuje da ne vrši svoju funkciju zaštitnika javnog interesa", rekla je Crnjanski.

Skrozza je rekla da od "REM-a u ovakvom sastavu i u ovoj atmosferi apsolutno nije očekivala ništa drugo".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.