AAA

POLITIKA | 21.05.2018 13:50 > 21.05 13:55

Transparentnost: Borba protiv korupcije važnija EU nego samoj Srbiji

Organizacija Transparentnost Srbija ocenila je danas da su ohrabrujući zaključci i prioriteti Samita čelnika zemlja EU u Sofiji i da je primetno da su šefovi država ili vlada zemalja članica EU dali mnogo veći značaj borbi protiv korupcije nego što je to učinjeno u Srbiji u poslednja dva premijerska ekspozea. 

"Drugim rečima, ispada da je borba protiv korupcije važnija onim državama koje Srbiju treba da prime u svoj klub, nego našoj državi koja želi da u taj klub udje", navodi se u komentaru Transparetnosti (www.transparentnost.org.rs).

Ta organizacija je ukazala da se u Deklaraciji u kojoj EU potvrdjuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana medju 14 programskih tačaka u dve navodi korupcija. 

U jednoj se pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana preimućstvu demokratije i vladavine prava, naročito u pogledu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrog upravljanja, kao i poštovanja ljudskih prava i prava pripadnika manjina, ali da se ta rečenica može tumačiti i ironično ako se ima u vidu stanje na terenu, dodaje se. 

"Naime, o posvećenosti borbi protiv korupcije ne može biti govora u punom smislu tih reči kada se uzme u obzir stepen neispunjenja strateških akata i zakona. Pre će biti da je u pitanju pogrešno odabrana reč za prevod engleskog 'commitment', što bi ovde bilo 'preuzeta obaveza'", dodaje se.

Transparetnost je, takodje, podsetila da se u deklaraciji ukazuje da delotvorno sprovodjenje reformi zemalja Zapadnog Balkana, počiva na temeljima vladavine prava i borbe protiv korupcije i da se naglašava da civilno društvo i nezavisni mediji "imaju ključnu ulogu u procesu demokratizacije".

"Upravo ovaj aspekt je u Srbiji trenutno izrazito zanemaren. Državni organi uglavnom ignorišu ili čak kritički dočekuju nalaze i preporuke organizacija civilnog društva u vezi sa borbom protiv korupcije, kao i medijske napise u kojima se ukazuje na korupciju", smatra ta organizacija.

U komentaru se dodaje da se od zemalja regiona traži da pojačaju podršku reformi pravosudja i naporima za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući izgradnju za sprečavanje korupcije i da se predvidja proširenje savetodavnih misija za vladavinu prava, uz veću podršku država članica i EU. 

"Kako se može videti, veliki deo ovih prioriteta obavezuje samu EU da učini više na praćenju napretka u borbi protiv korupcije. Ovakvo samoobavezivanje je potpuno u skladu sa dosadašnjim nedovoljnim rezultatima, pogotovo u vezi sa gonjenjem i kažnjavanjem korupcije na visokom nivou. U vezi sa tim ističemo da je pitanje malog broja sudskih predmeta i osuda najopasnijih vidova korupcije problem koji bi se mogao pripisati pravosudju. To je, medjutim, samo u manjoj meri tačno. U stvari je osnovni problem to što najmarkantniji slučajevi sumnje na korupciju koja bi mogla uključivati nosioce vlasti nikada i ne dodju do suda, usled autocenzure u organima gonjenja", ocenjuje Transparentnost u komentaru.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.