AAA

POLITIKA | 23.05.2018 20:30 > 23.05 20:51

Profesor VMA: Srpski lekari u Velikom ratu zbrinjavali ranjenike u nemogućim uslovima


Profesor Vojnomedicinske akademije Nebojša Stanković večeras je u PTT muzeju u Beogradu održao predavanje "Hirurško zbrinjavanje ratnika u Velikom ratu" uz poruku da se ne sme zaboraviti da su srpski lekari u Prvom svetskom ratu u nemogućim uslovima zabrinjavali ranjenike.

Stanković je novinarima kazao da su srpski lekari, naročito hirurzi, u Velikom ratu ostvarili podvige, jer su uspeli da zbrinu ogroman broj ranjenika i u nemogućim uslovima koriguju aktuelnu hirušku doktrinu.

"Prvi svetski rat je rat u kome je srpska vojska učinila podvig i ratovala u nemogućim uslovima, kao što su srpski lekari, posebno hirurzi, u nemogućim uslovima zbrinjavali svoje ranjenike. U takvim uslovima oni su uspeli da tada vrlo aktuelnu hirušku doktrinu koriguju i naprave korak napred i nivo srpske medicine podignu na svetski nivo", kazao je on.

Prema njegovim rečima, medju najpoznatijim hirurzima su Vojislav Subotić, Mihailo Mika Petrović, Leon Koen, Nikola Krstić, Atanasije Puljo i drugi istaknuti lekari.

Kustos PTT muzeja Željko Sarić kazao je da je današnje predavanje 31. po redu u nizu predavanja u okviru ciklusa "Srbija u Velikom ratu".

"Tema nije slučajno izabrana, jer je Veliki rat po količini razaranja bio takav da lekari i hirurzi nisu mogli da se snadju i prvi put su se sreli sa takvim vrstama rana i povreda", kazao je Sarić.

Navodeći da će u novembru ove godine biti obeležen vek od završetka Velikog rata, Sarić je kazao da će tim povodom biti organizovano zaključno predavanje koje će zaokružiti serijal predavanja "Srbija u Velikom ratu", koji u PTT muzeju traje tri godine.

"Zimski semestar završavamo ovim predavanjem", kazao je Sarić i najavio svečanu akademiju i predavanje povodom rodjendana Nikole Tesle 10. jula.

Uoči predavanja publici je prikazana slika bolnice u Valjevu u Velikom ratu koju je slikarka Olivera Lola Adžić naslikala za to predavanje, a Kulturno-umetničko društvo "Djoka Pavlović" izvelo je nekoliko narodnih izvornih pesama.

Slikarka je kazala je da je slikom želela da iskaže tragiku jednog doba u kojem su ljudi ginuli od nemaštine i gladi usled pritiska velikih sila.

"Naše bitke služe kao primer čojstva i junaštva", kazala je Olivera Lola Adžić i dodala da su Srbi jedini narod koji je negovao tudje ratnike.

Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.