AAA

POLITIKA | 06.06.2018 08:45

Danas: Beograd i dalje priželjkuje podelu Kosova, Zapad ni da čuje

Srpske vlasti i dalje smatraju da bi bilo najbolje da se kosovski čvor razmrsi tako što bi Beograd dobio sever Kosova i manastire, ali na Zapadu ne žele ni da čuju za takvu opciju, piše list Danas pozivajući se na diplomatske krugove.

Jučerašnja poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "velike sile ne priznaju, odnosno nemaju nameru da uvaže rezoluciju 1244, što za nas znači da imamo vrlo male mogućnosti da nešto učinimo" namenjena je u podjednakoj meri domaćoj javnosti i Zapadu pred narednu fazu pregovora o rešavanju kosovskog pitanja.

"Vučić učestalo u poslednje vreme priprema javnost u Srbiji da je moguća 'potpuna katastrofa' u vezi s Kosovom, a u tom slučaju moguće je i da dodje 'do novog geostrateškog pozicioniranja Srbije, u smislu veće okrenutosti ka Rusiji", ocenjuju izvori Danasa. 

Po njima, Vučić se i dalje nada izvesnom ustupku od Zapada, odnosno da će Zapad, uključujući SAD i EU, proceniti da im je bolje da zarad očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu Srbija ne bude gurana u još čvršći ruski zagrljaj.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.