AAA

POLITIKA | 06.06.2018 16:25 > 06.06 16:48

Korisnici kredita u francima prekinuli protest u Beogradu. Postignut dogovor sa VKS

Korisnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima obustavili su danas započete proteste u Beogradu jer su postigli dogovor sa predstavnicima Vrhovnog kasacionog suda da se ubrzaju sudski postupci gradjana koji su tužili banke.

Protest je organizovalo Udruženje "CHF Srbija" čiji predstavnici tvrde da su dobili obećanje da će Vrhovni kasacioni sud sve predmete koji se odnose na pozajmice u "švajcarcima" rešiti do 1. oktobra.

Korisnici kredita u francima su danas u podne počeli protest ispred Ustavnog suda Srbije sa namerom da se svakodnevno okupljaju dok sudovi ne utvrde da li su ti krediti zakoniti.

Kredite u francima je od 2006. godine uzelo oko 37.000 gradjana u Srbiji jer su bili povoljniji od drugih, ali je ta valuta u medjuvremenu naglo ojačala, pa je dug bankama više nego udvostručen.

"Osnovni sudovi sada na tužbe dužnika donose različite presude. Bilo kakva da je odluka suda u prvom stepenu u drugom se vraća na ponovno razmatranje i tako nas vrte u krug da ne možemo da završimo proces u Srbiji da bi tužili državu Srbiju Sudu za ljudska prava u Strazburu", rekao je član upravnog odbora Udruženja "CHF Srbija" Aleksandar Prica. 
Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je danas predstavnicima Udruženja za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija da će taj sud sve predmete u vezi sa kreditima gradjana zaduženih u švajcarskim francima, koji su primljeni do danas, rešiti do 1. oktobra ove godine. Kako se navodi u saopštenju, Milojević je rekao da sud ne može unapred zauzimati pravne stavove, već će odlučivati samo u konkretnim predmetima i dodao da će sud nižestepenim sudovima uputiti dopis da se navedeni predmeti (o zaduživanju u švajcarskim francima) smatraju hitnim.

"Sa posebnom opreznošću, sudovi će poštujući principe savesnosti i poštenja razmatrati tužbe sa predlogom za odredjivanje privremene mere u pomenutim sporovima. S obzirom da se radi o takozvanim tipskim predmetima nižestepeni sudovi će iz tih odluka moći da donose zaključke o stavovima Vrhovnog kasacionog suda", navodi se u saopštenju.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.