AAA

POLITIKA | 02.07.2018 21:20 > 02.07 21:28

Veran Matić odgovara Društvu sudija: Nećemo da zabijamo glavu u pesak kada je jasno šta se dogadja

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić saopštio je danas da se ta Komisija nijednim svojim aktom nije mešala u samostalnost tužilaštva i nezavisnost suda, ali da "sigurno neće da zabija glavu u pesak u situacijama kada je svima jasno sta se dogadja".

Društvo sudija Srbije ranije danas je reagovalo na izjavu koju je Matić dao za Cenzolovku i u kojoj navodi da "ima utisak da Sudsko veće koje vodi slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije pojedinim odlukama pokazuje jasnu nameru da oslobodi optužene za ubistvo Ćuruvije".

Društvo je ocenilo da tim izjavama Matić "povredjuje pretpostavku nevinosti i protivpravno utiče na sud", što je Veran Matić demantovao.

"Nadamo se da će Društvo sudija smoći snage da u svojim redovima izdvoji žito od kukolja i ukaže na one koji nečasno vrše poverenu sudijsku dužnost", naveo je Matić u saopštenju.

On je dodao da "slučaj Ćuruvija može da bude test za sve jer su izvršni organi i tužilastvo pokazali svoju profesionalnost" i upitao "da li je Društvo sudija to videlo i kod Sudskog veća koje vodi postupak".

On je upitao Društvo sudija kako i zbog čega zakazuju jedno do dva ročišta mesečno, za predmet za koji je izuzetno zainteresovana javnost i sama država koja je i formirala Komisiju.

Reagujući na saopštenje Društva sudija u kojem navode da "pritvor nije kаznа i da se izriče sаmo izuzetno, rаdi obezbedjenjа prisustvа okrivljenog u postupku", Matić je ocenio da se pritvor odredjuje i zbog sprečavanja uticaja na svedoke.

"Pitam se što to nije pomenulo Društvo sudija ili taj pojedinac, jer uvek je reč o pojedincu iz Društva sudija", naveo je Matić.

On je dodao da je sa Društvom sudija saglasan u tome da pritiska na sud ne sme biti, ali ih je upitao "gde su da se oglase kad je taj pritisak prikriven i interesno zasnovan".

Matić je istakao da je Komisija samo obavestila javnost koja, kako je ocenio, treba da bude vrhovni sudija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.