AAA

POLITIKA | 10.07.2018 19:25 > 10.07 21:17

Brnabić: Ima odličnih vesti za Zapadni Balkan i regionanu saradnju


Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu da ima odličnih vesti za Zapadni Balkan i regionalnu saradnju, i da se na Samitu razgovaralo o onome što je ostvareno u proteklih godinu dana.

U izjavama novinarima u Londonu Brnabić je rekla da je poslednjih godinu dana od prethodnog Samita ostvaren dobar napredak u implementaciji akcionog plana za regionalno ekonomsko povezivanje, pre svega oko dodatnih protokola u okviru Cefta sporazuma, što je najvažnije za medjusobnu trgovinu, zatim u oblasti priznavanja medjusobnih profesionalnih i akademskih kvalifikacija gde su oformljeni timovi za pregovore, elektronske razmene podataka na granicama izmedju carina, i konačno u radu regionalne kancelarije za saradnju mladih. Regionalna kancelarija za saradnju mladih ima jedanaest projekata, rekla je Brnabić i dodala da će lično mnogo više da se uključi u rad kancelariji jer misli da je "regionalno poverenje i pomirenje i saradnja treba da ide od najmladjih, koji su budućnost". Ukazala je takodje da je svim zemljama u regionu problem odlazak mladih.

Rekla da je dobro što je juče parafiran i ugovor o sedištu Transportne zajednice jugoistočne Evrope koji će biti u Beogradu.
Ona je rekla da na ovakvim skupovima ogromnu senku bacaju svi neodgovorni nastupi Prištine.

"Ogromnu senku bacaju svi oni neodgovorni nastupi koje Priština ima iz meseca u mesec kako ide dalje dijalog izmedju Beograda i Prištine, mislim da se Priština ponaša nažalost sve neodgovornije i sve agresivnije", rekla je Brnabić i ukazala da je samo od maja bilo više od 20 incidenata na Kosovu.

Tu su, kako je rekla, napadi na Srbe, privodjenja Srba, kradja imovine srpskih porodica kako bi im se onemogućio dalji bezbedan život na Kosovu, i da je to uvek neka senka koja se baca na sve regionalne skupove ali da Srbija nastavlja da bude "posvećena saradnji".

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija pokazala svoje pravo lice u vreme migrantske krize i da je pokazala da deli evropske vrednosti više od nekih zemalja članica Evrposke unije.

"Kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata, u ovom trenutku u Srbiji je oko 4.000 migranata," rekla Brnabić i dodala da sva maloletna lica migranti idu u škole, i zajedno su sa drugom decom.

Ona je rekla da je je ponosna kako je Srbija odgovorila na migrantsku krizu i kako je odgovorila.

Brnabić je rekla da će Srbija nastaviti da bude konstruktivan partner što se tiče zajedničke evrposke politike prema migrantima.Nastavlja se praksa hapšenja Srba na Kosovu
Brnabić je kazala je danas u Londonu da se nastavlja praksa hapšenja Srba na Kosovu.

Brnabić je novinarima u Londonu rekla da se srela sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem kome je rekla da "vidi da se nastavlja praksa sa hapšenjem Srba".

"Odgovorio mi je da to nije baš tako, da su stvari mnogo komplikovanije, da oni ne žele da imaju takav odnos prema Srbima koji žive na teritoriji naše autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Bilo je sasvim samo u prolazu", kazala je Brnabić.

Pet lica srpske nacionalnosti sa Kosova uhapšeno je ranije danas u rejonu Gnjilana, ali su oni ubrzo i pušteni na slobodu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić je izjavio da ukoliko oni ne budu pušteni do utorka uveče, dijaloga Beograda i Prištine "neće biti još dugo".Brnabić na prijemu kod princa Čarlsa u Londonu
Predsednica Vlade Srbije prisustvovala je danas u Londonu prijemu koji je za učesnike Samita o Zapadnom Balkanu priredio britanski princ Čarls.

Prijemu su prisustvovali britanska premijerka Tereza Mej, nemačka kancelarka Angela Merkel, bivša visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, premijeri zemalja Zapadnog Balkana, visoki evropski zvaničnici i drugi, saopštila je Vlada Srbije.

Prijem Princa od Velsa usledio je nakon završetka petog po redu samita Zapadnog Balkana, koji se održava u okviru Berlinskog procesa, a čiji je domaćin ove godine bila britanska premijerka Tereza Mej.

U saopštenju se dodaje da je Brnabić na panelu sa liderima Zapadnog Balkana govorila je o ekonomskoj saradnji, regionalnom povezivanju i aktuelnim političkim i bezbednosnim temama


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.