AAA

POLITIKA | 31.07.2018 13:05 > 31.07 13:17

Ružić: Izbori za savete nacionalnih manjina u novembru, Ugljanin: Neće biti izbora

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina najverovatnije će biti raspisani 17. avgusta, a održani 4. novembra, potvrdio je agenciji Beta Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

U Srbiji trenutno ima 21 savet nacionalnih manjina, a prema Ružićevim rečima pripremne radnje su u toku i biće ispunjeni uslovi da ti izbori budu sprovedeni na pravi način.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin medjutim rekao je na poslednjoj konferenciji za novinare da će zajedno sa Nacionalnim savetom Albanaca tražiti ocenu ustavnosti Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i da zbog toga smatra da izbori neće biti održani u novembru.

"Poslednjim izmenama zakona su smanjena prava manjina, a nacionalni saveti su svedeni na rang nevladine organizacije. Pre izbora se mora rešiti pravna regulativa, moramo državu naterati da obavi reviziju zakona, da poveća ovlašćenja saveta i njihov status. Mislim da će naša žalba oboriti oba manjinska zakona i da će izbori biti prolongirani. U suprotnom nas izbori ne zanimaju, mi smo imali Vijeće i 1991. godine, kada nije bilo izbora", poručio je Ugljanin.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je za novopazarski radio "Sto plus" da još ne zna za koje zakonske odredbe će nacionalni saveti Bošnjaka i Albanaca tražiti ocenu ustavnosti, ali da smatra da to neće zaustaviti održavanje izbora.

"Pitanje je i da li se te odredbe odnose na sam izborni proces. Samo utvrdjivanje da li je nešto u zakonu u skladu sa Ustavom ili ne, pogotovo odredbe koje su menjane poslednjim izmenama zakona, koliko je meni poznato, ne mogu biti tumačene kao razlog neodržavanja ili odlaganja izbora", izjavio je Bošnjak.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji održani su 2010. i 2014. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.