AAA

POLITIKA | 06.08.2018 15:05 > 06.08 15:19

Petrović (BCBP): Djurić zloupotrebljava bezbednosne institucije u partijske svrhe

Izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Predrag Petrović ocenio je danas da izjava direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića o "agenturnom delovanju pojedinih političkih i verskih predstavnika" u Srbiji predstavlja "opasnu zloupotrebu Saveta za nacionalnu bezbednost, ali i drugih bezbednosnih institucija u usko partijske svrhe". 

Petrović je za agenciju Beta ocenio da je "javno proglašenje i lov na državne neprijatelje i strane agente bez valjanih dokaza i argumenata svojstveno autoritarnim režimima".

"Reč je o jako opasnoj izjavi, odnosno o nekoliko puta ponovljenoj i naglašenoj optužbi da su pojedini političari i verski predstavnici u funkciji stranog agenturnog delovanja a protiv interesa Srbije, čime su oni praktično proglašeni državnim neprijateljima", kazao je Petrović.

On je ocenio da je posebno neprimereno što je kao primer takvog delovanja naveden jedan političar, lider Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković, čime je, kako je kazao, nacrtana meta na njegovom čelu.

"Kada je već bilo govora o širenju neistina, nejasno je zašto Marko Djurić ovom prilikom nije naveo tabloide kao aktere koji u kontinuitetu plaše gradjane Srbije raznim (oružanim) scenarijima", naveo je izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Petrović je naglasio da se i pod pretpostavkom da su te optužbe istinite, postavlja pitanje šta su službe bezbednosti i državni vrh Srbije radili po tom pitanju do sada, odnosno zašto su dozvolili da dodje do sistematskog slabljenja pozicije Srbije.

"Službe bezbednosti treba da rade preventivno, a ne reaktivno. Za to imaju na raspolaganju širok dijapazon metoda i sredstava. Uobičajeno je i da se na suzbijanju stranog agenturnog delovanja pre svega radi tajno a da se u javnost izlazi tek na kraju, kada postoje ozbiljni dokazi", naveo je Petrović.

Ocenujući da vlast u Srbiji ima gotovo potpunu kontrolu nad medijskim prostorom u zemlji, on je upitao zašto se službe bezbednosti nisu borile protiv, kako je navedeno, lažnih iskaza pojedinih političara i verskih predstavnika koji nisu u interesu Srbije.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je u subotu, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je Srbija sistemski oslabljena lažnim optužbama protiv države za scenarije protiv svog naroda na Kosovu, koje su izgovarali razni politički i verski predstavnici.

"Službe bezbednosti dobile su zadatke protiv tih agenturna delovanja", rekao je Djurić.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.