AAA

POLITIKA | 07.08.2018 13:30 > 07.08 15:04

TS: Utvrditi odgovornost za skrivanje ugovora sa bivšim menadžmentom Železare

Transparentnost Srbija je danas zatražila da se utvrdi ko je odgovoran za trogodišnje skrivanje od javnosti ugovora o upravljanju smederevskom železarom, kao i za eventualni nastanak štete tokom njegove realizacije i raskida.

"Pozivamo Vladu Srbije i Ministarstvo privrede da objave ceo tekst ugovora, kao i podatke o njegovoj realizaciji na osnovu kojih bi gradjani mogli da steknu predstavu o tome da li su tvrdnje njenog bivšeg partnera na ovom poslu osnovane", navodi se u saopštenju TS.

Ta nevladina organizacija je ukazala da objavljeni delovi ugovora o upravljanju smederevskom železarom koji je Vlada Srbije marta 2015. godine zaključila sa firmom Petera Kamaraša HPK menadžment, potvrdjuju da je taj ugovor nezakonito skrivan od gradjana u protekle tri godine.

"Na ovom primeru se pokazalo da tajni ugovori o raspolaganju javnom imovinom donose štetu i da bi javnost ključnih informacija morala ubuduće da se postavi kao uslov važenja ugovora. Takodje se pokazalo koliko bi bilo opasno da se preduzeća u državnom vlasništvu isključe iz sistema pristupa informacijama od javnog značaja, kao što se predvidja u aktuelnom nacrtu izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama", smatra TS.

U saopštenju se ističe da je izuzetno je važno da se kroz izmene Ustava Srbije stvori mehanizam koji bi sprečio zaključivanje tajnih ugovora o raspolaganju javnim sredstvima.

TS je podsetio da su ugovor o upravljanju smederevskom železarom hvalili najviši predstavnici Vlade Srbije, a godinu dana kasnije država je raskinula taj ugovor uz tvrdnje da konsultant nije ispunio obaveze.

Prema odluci ugovorene arbitraže iz Londona, bivši menadžment Železare Smederevo potražuje naknadu štete od 10 miliona dolara i 2,4 miliona dolara za troškove postupka.

"Za sve to vreme, ni kada je ugovor proglašavan za spasonosno rešenje, ni kada je raskidan, gradjani Srbije nisu imali proverljive podatke o preuzetim obavezama i postupanju sa javnom imovinom, već samo tvrdnje jedne i druge strane", navela je TS.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.