AAA

POLITIKA | 10.08.2018 12:55 > 10.08 19:03

Zaharova i Dačić: Rusija će podržati dogovor o Kosovu koji je dobar za Srbiju (VIDEO)

Moskva ostaje dosledna kada je reč o Kosovu, ali će podržati dogovor koji je dobar za Srbiju, izjavila je danas u Beogradu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

"Problem Kosova jeste unutrašnje pitanje, ali je odavno i medjunarodni problem. Razmatrali smo ga i u Savetu bezbednosti UN. Postoji Rezolucija 1244 (SB UN) koju niko nije ukinuo. Mi smo uvek isticali da ćemo poštovati one odluke koje će biti korisne za narod Srbije", rekla je ruska zvaničnica, dodajući da Beograd zna stav Moskve.

Zaharova je rekla da Rusija ima dosledan stav od kojeg neće odstupati i da se zalaže za poštovanje medjunarodnog prava.

Na pitanje hoće li Rusija imati problem sa promenom granica na Balkanu, povodom predloga o podeli Kosova i razgraničenju, ona je rekla da je "to više pitanje za Srbiju i srpske državljane" i da Rusija ostaje dosledna svom stavu, koji, kako je istakla, nije "teorijski", već "praktičan i zasnovan na medjunarodnom pravu".

Kako je rekla Zaharova, ono što Rusija neće prihvatiti jeste "izvrtanje istorijskog sećanja" i laž da je Kosovo, koje nije imalo referendum o odvajanju, jedinstveni primer u Evropi.

Zaharova i Dačić su se saglasili da su Srbija i Rusija važni strateški partneri i da su te dve zemlje oduvek bile prijateljske.

"Srbija i Rusija imaju posebne odnose i postoje emocije koje vežu te dve zemlje", izjavila je Zaharova.

Zaharova je rekla da je danas "nedostajalo vremena" i da će nastaviti razgovor sa Dačićem jer "imaju o čemu da razgovaraju".

Dačić je rekao, povodom dijaloga Beograda i Prištine, da je predlog o razgraničenju odraz želje za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo i da ga ne treba tumačiti kao slabost, nazivajući licemerima one koji se protive promeni granica.

"Kako ih nije sramota da govore da nema promene granica, oni koji su nas bombardovali da bi srušili naše granice? Kako vas nije sramota, licemeri? To važi i za Makedoniju koja je priznala nezavisnost Kosova i kaže da sad nema promene granica", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka s portparolkom ruskog ministarstva spoljnih poslova.

"Pandorina kutija je otvorena", rekao je Dačić, poručivši onima "koji misle da je (Srbija) slaba, da se ne igraju sa živcima Srbije".

Povodom spekulacija o pripajanju tri opštine s juga Srbije Kosovu, Dačič je dodao: "Zar je to kompromisno rešenje, nemojmo izigravati budale!"

On je dodao da je za Rusiju prihvatljivo sve što je prihvatljivo za Srbiju i dodao da Srbija ne radi Moskvi iza ledja.

Dačić je rekao i da "Veliku Britaniju više ne može da spominje jer nju ne zanima koji je srpski stav".

"To ćemo imati u vidu kada njima bude trebalo nešto", izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je izrazio zahvalnost Zaharovoj na podršci koju Rusija pruža Srbiji, koje su, kako je rekao, dve "sestrinske države".

"Rusija je uvek tu kada Srbiji treba pomoć i podrška na medjunarodnom planu. Mi nikada nećemo ugroziti prijateljske odnose s Rusijom", rekao je Dačić, podsetivši da se do kraja godine očekuje poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji.

Komentarišući da su ga u više navrata pitali šta će ovoga puta pokloniti Zaharovoj, Dačić je rekao da je poziva na kolače u hotel "Moskva".

Posle sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Dačić i Zaharova će otići u Guču, gde će joj biti uručena plaketa počasnog gosta Sabora.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Dekameron11/08/2018 03:13

Dakle za Srbiju dobar ne za Vucica.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.