AAA

POLITIKA | 23.08.2018 13:45 > 23.08 13:48

Vučić: Daleko smo od toga da nam neko nudi sever Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija daleko od rešenja za Kosovo i da je daleko od toga da joj neko nudi sever Kosova.

"Daleko smo mi od toga... Daleko smo mi od bilo čega", rekao je Vučić novinarima u Zrenjaninu.

On je rekao da do skoro Srbija nije mogla da razgovara ni o jednom rešenju, jer je Priština to gledala kao "gotovu stvar".

"Dobićemo više nego što smo imali juče i u pravima za naš narod i u našim resursima. Ako će neko da kaže da će da obezbedi više za 50 godina, to su to neozbiljni ljudi", rekao je Vučić.

On je kazao da će na Kosovo stići najverovatnije u večernjim satima 8. septembra i da će tamo provesti jedan dan.

Dodao je da još nije utvrdjeno da li će glavna svečanost biti u Kosovskoj Mitrovici ili Zubinom Potoku, ali je naglasio da će tada održati "najvažniji govor u svom životu".

"Čitaću govor i o svakoj reči ću voditi računa, jer znam da će se od tih reči meriti budućnost naše zemlje u narednim godinama", rekao je on.

Upitan o stavu Srpske pravoslavne crkve (SPC) o Kosovu i Metohiji, Vučić je kazao da je svima, uključujući i patrijarha Irineja, rekao šta misli, kakvo je stanje na KiM i šta može da se uradi.

"Moj stav je realan, ozbiljan i odgovoran, a mi nemamo problem sa SPC, već sa pojedinim ljudima", kazao je on.

Vučić je ponovio da će on dati svoj predlog za rešavanje pitanja Kosova, ali da će konačnu reč imati gradjani koji će se o tome izjašnjavati na referendumu.

Još smo daleko od odluke o vraćanju vojnog roka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je država još daleko od bilo kakve konačne odluke o vraćanju obaveznog vojnog roka za muškarce i da će o tome biti odlučeno nakon sveobuhvatnih analiza i "razgovora sa narodom".

Vučić je novinarima u Zrenjaninu rekao da smatra da je to važna i dobra ideja ali da će ona tek biti predmet analiza i da to zavisi i od toga koliko će biti novca.

On je, medjutim, negirao da bi vraćanje vojnog roka koštalo 700 miliona evra već je naveo da bi to koštalo od 90 do 130 miliona evra, u zavisnosti od toga da li bi taj vojni rok trajao tri ili šest meseci.

"Ja sam to rekao jer znam stanje u vojsci. Da li hoćete da vam kažem da, zahvaljujući divnoj reformi, nećemo imati pilote 2020. ili 2021? Ili da imamo više stotina tenkova ispravnih, ali da imamo problema sa vozačima tenkova", rekao je Vučić i dodao da sa tom idejom još treba sačekati i videti da li će ona biti realizovana.

On je rekao da je bio zaprepašćen kampanjom koja je u delu medija pokrenuta protiv ideje o vraćanju vojnog roka i dodao da je očigledno da je ona bila sinhronizovana, jer je u drugi plan bačena informacija da je Srbija dobila nove avione i da je predloženo da te letelice dobiju imena po pilotima koji su poginuli 1999. godine u odbrani od NATO agresije.

"Teško vam je da tri meseca nameštate krevet i pidžamu stavljate ispod jastuka, ali hoćete da jurišate na Kačanik i Djakovicu? Koga lažete i obmanjujete?", rekao je Vučić i dodao da je potrebno da ta odluka bude detaljno analizirana kako se ne bi desilo da bilo ka napusti zemlju zbog straha od nameštanja kreveta 90 dana.

On je dodao da ne želi da juriša ni na Djakovicu ni na Kačanik ali da želi da svim gradjanima garantuje mir.

"Stalno pričaju: 'Eno hoće da izdaju Kosovo!'. A šta da damo što vi već niste dali? Dali ste im granicu izmedju Srba i Srba na severu. Jesam li je ja postavio ili junačni lider Saveza za Srbiju? Ja ili ovaj što voli žene da napada? Jesu li oni izuzeli Srbiju iz pregovara u UN ili ja? Da li je u njihovo vreme proglašena nezavisnost?", upitao je Vučić i dodao da je njegova savest mirna jer gleda da uradi sve što može u interesu zemlje i naroda.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.