AAA

POLITIKA | 28.08.2018 09:55

LSV: Precrtane table sa nazivima mesta na jezicima manjina


Liga socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin (LSV) osudila je danas ponovno precrtavanje naziva mesta na jezicima nacionalnih zajednica na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela.

Predsednik Odborničke grupe LSV u Skupštini grada Zrenjanina podsetio je da je ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije raspisao je izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar ove godine.

Naveo je i da je u toku čak i medijska kampanja kojom se gradjani pozivaju da se upišu u posebne biračke spiskove, promotivni spot se emituje na televizijskim kanalima, podseća se na njihova prava i promovišu vrednosti višenacionalnih sredina.

Čapo je istakao da se u promotivnom spotu spominje i ispisivanje toponima na jezicima nacionalnih manjina, a da se za to vreme u Zrenjaninu precrtavaju nazivi mesta na jezicima nacionalnih manjina na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela.

On je kazao da su u Zrenjaninu, prema Statutu grada, u službenoj upotrebi srpski, madjarski, rumunski i slovački jezik, medjutim, na ulasku u nekoliko naseljenih mesta nazivi mesta na jezicima manjina su bili precrtani.

"Tako je to stajalo mesecima, dok LSV nije upozorila na ovaj vandalski čin, nakon čega su predstavnici gradske vlasti table vratili u prvobitno stanje. Medjutim, nije utvrdjena ničija odgovornost i niko nije sankcionisan i akt mržnje je ponovljen", naveo je on.

LSV upozorava da se na taj način krše prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

"Zrenjaninska vlast je nesposobna da zaštiti prava manjina u gradu. Očigledno nisu dorasli da vode Zrenjanin. Podsećamo neodgovorne i bahate predstavnike zrenjaninske vlasti da su svi građani jednaki, da su prava manjina zagarantovana Ustavom i zakonima ove države", poručio je Čapo.

LSV zahteva da se prava nacionalnih manjina poštuju, da predstavnici gradske vlasti odmah očiste ili zamene table i vrate ih u prvobitno stanje, a da se počinioci pronadju i sankcionišu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.