AAA

POLITIKA | 28.08.2018 15:15 > 28.08 16:46

Merkel: Podržavamo razgovore koji vode ka rešenju u odnosima Srbije i Kosova, ali treba biti oprezan

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da podržava sve razgovore koji vode rešenju u odnosima Srbije i Kosova ali da treba biti oprezan da to rešenje ne izazove nestabilnost drugde u regionu.

Merkel je na konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem potvrdila da je s američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarala o situaciji izmedju Srbije i Kosova.

"Naravno, mi podržavamo sve pregovore koji treba da nas dovedu do cilja, rešenja tog pitanja. Ali, kažemo da je teritorijalni integritet kakav je stvoren i kakav sada postoji takodje važna vrednost. I ja sam to takodje naglasila tokom nedavnih razgovora s premijerima BiH i Crne Gore. Moramo da budemo obazrivi da potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugoj teritoriji", rekla je Merkel.

Merkel je rekla da je u subotu postignut neki napredak i da se nada da će biti još razgovara izmedju svih učesnika o ovom pitanju.

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, razgovarali su tokom vikenda na Evropskom forumu u Alpbahu i pozvali medjunarodnu zajednicu da podrži eventualno rešenje do kojeg bi se došlo u pregovorima o normalizaciji odnosa.

Vučić je tada rekao da je vreme za obavezujući pravni sporazum Kosova i Srbije, i da postoji "odškrinut prozor" koji treba iskoristiti, dok je Tači je rekao da je s Vučićem razmatrao "svaku moguću opciju" za rešenje kosovskog pitanja, uključujući korekciju granica.

Merkel je ranije ovog meseca rekla da neće biti promena granica na Balkanu.

U medjuvremenu je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije izmedju Srbije i Kosova, dok je Evropska komisija saopštila da Beogradu i Prištini treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Plenković je na konferenciji za novinare s Merkel rekao da je Hrvatska oprezna kad je reč o promeni granica na Balkanu, jer bi to moglo uticati i na druge zemlje u regionu.

"Celo nasledje bivše Jugoslavije bazirano je na Konferenciji o bivšoj Jugoslaviji i mišljenjima Badinterove komisije, ako se sećate, gde su tadašnje granice bivših republika, a to možemo kasnije videti na primeru Kosova, i pokrajina, te koje treba poštovati", rekao je Plenković.
Nemačka podržava ulazak Hrvatske u Šengensku zonu

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je danas ulazak Hrvatske u Šengensku zonu.

"Mislim da se krećemo u dobrom smeru i Nemačka vrlo pozitivno gleda na hrvatsku želju za ulazak u Šengenski prostor", rekla je Merkel na konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Merkel i Plenković su najavili da će Nemačka i Hrvatska u narednim meseci potpisati akcioni plan za jačanje političkih, privrednih i kulturnih veza, prenela je Hina.

"Akcioni plan je u pripremnoj fazi i sada radimo na detaljima", rekla je Merkel.

Plenković je dodao da će se plan potpisati u sledećih nekoliko meseci na nivou ministara spoljnih poslova.

"Želimo iskoristiti dobre odnose naše dve zemelje da bi im na političkom, privrednom i kulturnom planu dali novu strukturu", rekao je on.

Plenković će danas u okviru dvodnevne posete Nemačkoj razgovorati s ministrom privrede Peterom Altmajerom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.