AAA

POLITIKA | 30.08.2018 16:20

Pomoćnik državnog sekretara SAD razgovarao s Vučićem i Tačijem

Pomoćnik državnog sekretara SAD Ves Mičel razgovarao je danas s predsednicama Srbije i Kosova o dijalogu Beograda i Prištine.

Kancelarija predsednika Srbije saopštila je da je u razgovoru američkog zvaničnika i predsednika Aleksandra Vučića konstatovano da SAD pružaju punu podršku dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, kao i da se nadaju postizanju sveobuhvatnog i dugoročnog rešenja.
Predsednik Kosova Hašim Tači je na Tviteru naveo da je imao odličan razgovor s pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju i da je zahvalan na njegovoj podršsci postizanju mirnog pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije.

Predsednik Kosova je dodao da je dogovoreno da "koordinišu dalje korake".

Vučić je Mičelu rekao da smatra da će se veoma teško doći do dogovora Beograda i Prištine, ali da će nastaviti da ulaže maksimalne napore za postizanje trajne stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je prošle nedelje da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije izmedju Srbije i Kosova, posle čega je Evropska komisija saopštila da Beogradu i Prištini treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sredinom meseca je dvaput rekla da je protiv menjanja granica, ali je ove nedelje istupila manje izričito po tom pitanju navodeći da podržava sve razgovore koji vode ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali da teritorijalni integritet ima bitnu težinu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.