AAA

POLITIKA | 07.09.2018 21:20 > 07.09 21:52

Vučić: Idem na Kosovo, ne prekidamo dijalog sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će sutra ići na Kosovo i da će posetu početi obilaskom Gazivoda i Ekološkog centra na jezeru Gazivode.

"Očekujem, razume se, da sve protekne mirno i da tamo se na najnormalniji način obratim ljudima i ukažem koliko je značajno jezero Gazivode ne samo za Srbe na severu i jugu nego i Albance na Kosovu i Metohiji", kazao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je rekao da ide na Kosovo sa konkretnim planovima ekonomskog napretka "za svakog običnog čoveka i za dobre domaćine".

Upitan šta misli kako će reagovati Kosovo zbog posete Gazivodama, s obzirom da je ministar spoljnih poslova Kosova Badžet Pacoli rekao da mu nije dozvoljen odlazak tamo, predsednik Srbije je rekao da se nada da neće poslati policiju na njega.

"Nisam ja nikakav ovan na brvnu. Uveren sam da mora da protekne sve na sasvim normalan način, nije ni u albanskom interesu da pokušaju da učine nešto što su učinili sa (direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju) Markom Djurićem. Niti sam spreman niti je moguće da dozvolim da bilo ko tako ponizi Srbiju", rekao je Vučić.

On je naveo i da predstavnici Kosova Evropi govore da je u redu da on dodje, dok Beogradu šalju poruke "ako dodješ proći ćeš kao Marko Djurić".

Vučić je kazao i da dijalog sa Prištinom neće biti prekinut i da bi prekidanje dijaloga bio neozbiljan i neodgovoran potez.

"Svakako ćemo morati da nastavimo razgovore jer ključna stvar je da sačuvamo mir", rekao je predsednik Srbije.

On je kazao i da nije bilo jednostavno doneti odluku, ali da njegova namera od početka nije bila da "huška Srbe na sukobe ili da trguje njihovom krvlju" već da se ponaša odgovorno i zagovara mir i rešenje problema i sukoba sa Albancima koji traju vekovima.

Vučić je naveo i da će "mnogo vode proteći i Savom i Dunavom i Ibrom" dok se dogovore sa Prištinom i ako se dogovore.

On se tokom obraćanja javnosti osvrnuo na situaciju prethodnih dana na Kosovu i zahtev da novi pregovarač sa Beogradom bude Fatmir Ljimaj na šta Srpska lista nije pristala.

On je rekao da Srpska lista nije htela to da podrži u Skupštini Kosova iz više razloga, medju kojima je najznačajniji optužba protiv Ljimaja za najteže zločine protiv srpskog naroda.

"Ti pritisci su bili toliko veliki da sam se i ja zapanjio. Tog dana sam na 50 telefonskih poziva odgovorio, i tražio sam u tim razgovorima samo da ne ukidaju pravo na demokratiju i drugačije mišljenje Srbima", rekao je Vučić i istakao da Srbi nisu želeli na taj način nikakvu destabilizaciju već samo da glasaju po sopstvenoj volji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.