AAA

POLITIKA | 08.09.2018 15:10 > 08.09 16:17

Vučić: Srbi južno od Ibra nemaju nikakvih raloga za zabrinutost


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbi sa Kosova i Metohije koji žive južno od Ibra nemaju nikakvih razloga za zabrinutost i dodao da će, u slučaju da se pojavi spremnost da svi čuju njegove predloge o rešenju kosovskog problema, "svaki Srbin imati mnogo više prava i neuporedivo lakši i bolji život nego danas".

Odgovarajući na pitanja novinara ispred brane na jezeru Gazivode, Vučić je kazao da je položaj Srba koji žive južno od Ibra "izuzetno težak" ma koliko Srbija ulagala u te sredine, jer oni, kako je rekao, moraju da se snalaze svakog dana i da svojoj deci obezbede normalan život.

"Srbi južno od Ibra nemaju nikakvog razloga za zabrinutost jer nismo blizu dogovora, nemamo podršku medjunarodne zajendice, posebno najmoćnije evropske sile. Svako od tih naših Srba ili njih 95 odsto već ima i kosovsko državljanstvo ali nam ne pada na pamet da oni treba da ostanu bez našeg državljanstva. Ako bi svi odjednom rekli da čekaju moje predloge za rešenje spora Srba i Albanaca, svaki Srbin imaće mnogo više prava i neuporedivo lakši i bolji život nego danas", dodao je Vučić.

On je danas počeo dvodnevnu posetu srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.
Teško ćemo postići bilo kakav sporazum sa Prištinom, ništa od razgraničenja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će biti teško postići bilo kakav sporazum sa Prištinom i da neće moći da se sprovodu njegove ideje o razgraničenju, jer se tome protivi i najveća evropska sila, odnosno Nemačka, ali i Albanci.

On je novinarima na jezeru Gazivode na severu Kosova rekao da Srbija ne može da prihvati nametnute odluke iz 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, ali da je dogovor teško postići jer se tome protivi najveća evropska sila.

"Ja sam predsednik Srbije i radim ono što je realno i moguće i nastaviću da rzgovaram i izborim najviše što je moguće za svoj narod, a izgubim najmanje što moramo. Dug put je pred nama, mnogo je trnja i problema, ali se nadam samo da ćemo uspeti da sačuvamo mir i da ćemo umeti da razumemo da u budućnosti pre svega vodimo računa jedni o drugima", rekao je Vučić.

On je naveo i da u današnjoj izajavi nemačke kancelarke Angele Merkel o tome da ne treba menjati granice nije ništa novo, ali da to ne znači da Beograd ne može da pomogne srpskom narodu na Kosovu.

"Moja snaga je toliko minimalna u poredjenju sa snagom Merkelove. Ona je najveći evropski lider. Ako ona kaže da se protivi ideji o razgraničenju, mi to ne možemo da promenimo. I eto radosti nekima", rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše pisanje kosovske štampe da je ponizio predsednika Kosova Hašima Tačija sa kojim juče u Briselu nije želeo da se sastane, rekao je da nije išao u Brisel da bilo koga ponižava, niti da mu je to bila namera. 

On je kazao da je njegov posao kao i Tačijev da rešava probleme.

Došao sam na Kosovo radi mira, stabilnosti i pokušaja da pravimo bolje odnose sa Albancima
Vučić je kazao da je došao na Kosovo i Metohiji u cilju očuvanja mira, stabilnosti i pokušaja da za buduća vremena pravimo bolje odnose Srba i Albanaca.

Vučić je ispred brane na jezeru Gazivode, gde je započeo dvodnevnu posetu srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, rekao da se na tom mestu najbolje može videti dubina i težina neslaganja Srba i Albanaca.

"Brana Gazivode, izgradjena 1981. godine, od ogromnog je značaja za Srbe i za Albance. Najveći deo Metohije dobija vodu odavde, kao i Priština tokom leta. Jezero je i za nas od ogromnog značaja jer bez Gazivoda nema opstanka ljudi u Ibarskom Kolašinu i Zubinom Potoku", kazao je Vučić.

On je dodao da je Srbija uložila skoro 128 miliona dinara u obnovu brane Gazivode i najavao da će do kraja septembra u te svrhe biti obezbedjeno još 12 miliona dinara.

Prethodno je predsednik Srbije obišao Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta u opštini Zubin Potok.

Vučić je dodao da je za tu opštinu na severu Kosova od presudnog značaja konačan završetak izgradnje vodovoda, za šta je, kako je rekao, država Srbija obezbedila izmedju sedam i osam miliona evra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.