AAA

POLITIKA | 13.09.2018 13:15

Mas podržava pouzdanu evropsku perspektivu za Zapadni Balkan

Nemački ministar spoljnih polova Hajko Mas izjavio je da je važno da Evropska unija ostane dosledna i pouzdana i da zemljama Zapadnog Balkana ponudi istinsku evropsku perspektivu pošto će se u suprotnom okrenuti drugim zemljama, koje su za to spremne, a koje ne dele vrednosti EU.
U govoru u nemačkom parlamentu koji je danas objavilo Ministarstvo spoljnih poslova, Mas je ocenio da je važno da jedan od najviših prioriteta, ne samo u spoljnoj već i u evropskoj politici, bude izgradnja snažne i suverene Evrope.

"Odgovor na 'Amerika na prvom mestu', 'Rusija prva' ili 'Kina prva' nije 'Evropa na prvom mestu' nego 'ujedinjena Evropa", rekao je Mas na jučerašnjoj sednici posvećenoj budžetu.

Mas je rekao da je u evropskoj spoljnoj politici aktuelno pitanje kako će se stvari dalje razvijati na Zapadnom Balkanu, i da se slaže sa tim da države regiona treba da stvore preduslove za evropsku perspektivu i pristupne pregovore.

"Podjednako je, medjutim, važno da mi tim zemljama ponudimo evropsku perspektivu, i to pouzdanu, pošto će se u suprotnom okrenuti drugim zemljama koje su već spremne, poput Kine, i koje ne dele vrednosti koje imamo mi, i Evropska unija", rekao je Mas, prenelo je danas nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Zato je važno da ostanemo dosledni i pouzdani, i prema zemljama Zapadnog Balkana", dodao je Mas.

Podsetivši da je pre 28 godina u Moskvi potpisan sporazum dva-plus-četiri koji je bio preduslov za ujedinjenje Nemačke, Mas je rekao da su tada mnogi sanjali o eri bez ratova i istinski ujedinjenim narodima.

"Nažalost, dogodilo se drugačije. To danas znamo. Svi znamo spoljnopolitičke teme: Nesigurnost u transatlantskim odnosima, interesima vodjena ekspanzija Kine, aneksija Krima suprotno medjunarodnom pravu, krize koje okružuju Evropu, Sirija, Jemen, Iran, Gaza, pa i pukotine, a ne sme ih se potceniti, unutar Evropske unije", rekao je Mas.

Prema rečima nemačkog ministra, ne sme se dozvoliti da nacionalisti i populisti u Nemačkoj i Evropi proglašavaju EU za pretnju, već je potrebno, možda i više nego u pošlosti, pokazati da je upravo ona preduslov za rešavanje problema.

"Za sve izazove sa kojima se suočavamo ekonomske, društvene, ekološke i klimatske izazove i pitanje migracija važi: Niko u Evropi neće biti u stanju da na ta pitanja još odgovori nacionalno, već je potrebno evropsko rešenje. U raspravi o tome šta je nemački interes, u takvoj situaciji se mora doći do zaključka da nemački interes ima ime i da ono glasi Evropa", rekao je Mas.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.