AAA

POLITIKA | 18.09.2018 12:05 > 18.09 13:40

Vučić: Kineski investitori bi kod nas mogli da proizvode 'leteće automobile'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će predsednik Kine Si Djinping po treći put posetiti Beograd.

"Dva puta sam pozvao predsednika Šia, a tek treći put je naložio njegovom ministru inostranih poslova da organizuje treći dolazak u Beograd", kazao je Vučić novinarima nakon sastanka sa kineskim predsednikom u Pekingu.

Vučić je kazao da će sve kineske kompanije dati sve od sebe kako bi svom predsedniku pokazale rezultate u Srbiji.

"To za naše ljude znači više posla, veće plate, veća primanja, ubrzani rast i razvoj", kazao je Vučić.

On je kazao da je sastanak sa predsednikom Si Djipingom bio veoma važan odnosno kako je naveo "toliko važan sastanak".

Vučić je preneo da mu je kineski predsednik kazao da "ko tako i toliko puta kuca na vrata, ta vrata se uvek otvore".

Srpski predsednik istakao je da se nakon posete Kosovu i Metohiji danima pripremao za posetu Kini.

"Živeo sam za ovo. Imao sam tremu, noge i ruke su mi drhtale, ali uradio što sam obećao", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije ocenio je i da Kina poštuje Srbiju jer smo kako je rekao, "suverena i nezavisna zemlja koja sama donosi svoje odluke, za razliku od nekih drugih".

On je naveo da dve zemlje imaju "najbolju saradnju".

"Kina podržava naš teritorijalni integritet kao što i mi podržavamo teritorijalni integritet Kine i politiku Jedan pojas jedan put. Kina poštuje Srbiju jer smo suverena i nezavisna zemlja koja sama donosi svoje odluke, za razliku od nekih drugih", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je zamolio kineskog predsednika Si Djinpinga da pomogne Srbiji u tehnološkom unapredjenju, odnosno da kineske firme u Srbiji razvijaju visoke tehnologije kako bi se sprečio odlazak mladih iz zemlje.

On je rekao da se nada bi kineski investitori u Srbiji mogli da otvore fabriku električnih automobila i autobusa, kao i da proizvode "leteće automobile".

"Imamo neke ideje koje sam dobio posle razgovora sa šeikom Muhamedom Bin Zajedom (UAE), nešto oni rade i zajedno", rekao je Vučić.

Saradnja sa Kinezima prešla je, prema njegovim rečima, u drugi fazu i da se sada odobravaju preferencijalni krediti i  da su značajna ulaganja u privredu.

Vučić je podsetio da je kineski HBIS kupio smederevsku železaru koja sada postaje najveći izvoznik, a juče je potpisan ugovor sa kompanijom Zidjin o starteškom parnerstu u RTB-u.

"Rešili smo dva teška problema, a važna je i investicija u Zrenjaninu gde će kinska kompanija da gradi fabriku guma", kazao je on.

Ocenio je da bi Zidjin ulaganjem od 300 miliona dolara u rudnik Cerovo i Majdanpek dodatno podigao BDP Srbije za 1,5 odsto, što je godišnje 600 miliona evra.

Najavio je razgovor sa jednom velikom kineskom kompanijom o traženju rešenja za petrohemijski kompleks u Srbiji.

Vučić je istakao da se sa kineskim investitorima razgovara i o otvaranju insustrijskih zona u Smederevu i Borči, kao i o izvozu svinjskih glava i papaka u Kinu i zajedničkom korišćenju litijuma iz nalazišta u Srbiji.

"Hoćemo ekonomski da pobedjujemo u regionu i da se ubrzano razvijamo", rekao je Vučić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.