AAA

POLITIKA | 03.10.2018 15:15 > 03.10 15:25

Predstavljen program Prava, jednakost i gradjanstvo (VIDEO)

Srbija je prva zemlja u regionu koja je postala deo programa Evropske unije "Prava, jednakost i gradjanstvo" koji je ukupno vredan 440 miliona evra, a namenjen je jačanju prava gradjana sa posebnim osvrtom na najugroženije društvene grupe, rečeno je danas na konferenciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na kojoj je predstavljen projekat.

Ministar za rad Zoran Djordjević rekao je da mu je zadovoljstvo što je Srbija dobila poverenje evropskih partnera i što je prva od zemalja koje nisu članice EU uspela da postane deo programa.

On je rekao da kroz program zemlje čalnice EU i Srbija mogu da konkurišu za finansiranje projekata koji se odnose na jačanje prava, a da je ukupan godišnji fond 63 miliona evra i pozvao zainteresovane lokalne samouprave, javne institucije i organizacije civilnog društva da prijave svoje projekte i dodao da će Ministarstvo za pojedine projekte obezbediti i dodatnih 20 odsto.

"Institucija na čijem sam čelu postoji zbog gradjana. Želim da učestvuje u stvaranju ravnopravnog, tolerantnog i nediskriminatorskog društva", rekao je Djordjević i dodao da se trudi da gradjani uživaju sva prava iz nadležnosti njegovog Ministarstva i da svaki dan budu bliže EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da to nije pretpristupni program, već program za članice EU koji se odnosi na korpus osnovnih prava i da se Srbija u projektu tretira isto kao i članice EU.

Ona je kazala da Srbija kroz pretpristupne fondove od EU godišnje dobije bespovratna sredstva u visini od 200 miliona evra.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je cilj da se promoviše borba protiv diskriminacije, rasizma, homofobije, nasilje, kao i zaštita dece i drugih ugroženih grupa.

Program "Prava, jednakost i gradjanstvo" počeo je 2014. godine, a traje do 2020. godine.
CELOKUPNI VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.