AAA

POLITIKA | 04.10.2018 08:05 > 04.10 10:13

Izveštaj: Vlada Srbije nije odgovorila ni na jedno od 236 poslaničkih pitanja

Od novembra 2017. do avgusta 2018, u toku sednica Skupštine Srbije postavljeno je 236 poslaničkih pitanja, a predstavnici izvršne vlasti nisu pružili odgovor ni na jedno, navodi se u izveštaju "Stanje demokratije u Srbiji" koji je objavio Centar savremene politike.

Samo dva puta, u martu i aprilu 2018, predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su sednici skupštine kako bi odgovarali na pitanja poslanika, što predstavlja kršenje člana 205. Poslovnika Narodne skupštine, koji ovu proceduru predvidja za svaki poslednji četvrtak u mesecu, piše u izveštaju.

Dodaje se da je dominacija izvršne vlasti nad zakonodavnom takodje očigledna kada se uzmu u obzir predloženi zakoni: od svih donetih u periodu pokrivenim izveštajem, Vlada Srbije je bila direktan predlagač za više od 95 odsto.

Ostatak je rasporedjen na poslanike vladajuće koalicije i guvernera Narodne banke Srbije, dok nijedan zakon koji je usvojen nije predložio poslanik opozicije, piše u izveštaju.

Izveštaj "Stanje demokratije u Srbiji 2018" obuhvata period od 1. novembra 2017. do 23. septembra 2018. godine i obradjuje pitanja iz oblasti demokratije – izbore, parlament, upravljanje, civilno društvo i slobodu medija.

Izveštaj je objavio Centar savremene politike, u okviru projekta "Civilno društvo za unapredjenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji" koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Kraljevine Švedske.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.