AAA

POLITIKA | 05.10.2018 19:30 > 05.10 21:41

Protest i prikupljanje potpisa za smenu predsednika Srbije povodom 5. oktobra


Gradjanski blok 381 započeo je danas akciju prikupljanja potpisa za smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a na protestu koji su organizovali povodom petooktobarskih promena 2000. najavili su da će nastaviti sa okupljanjima svakog petka.

Predsednik Zelene ekološke partije Zeleni Dejan Bulatović rekao je da je današnje okupljanje organizovano kako 5. oktobar ne bi pao u zaborav i da "duh (tog datuma) opstaje u gradjanskoj Srbiji".

Po njegovim rečima, tadašnji predsednik Demokratske stranke Srbije "Vojislav Koštunica odgovoran je za propast 5. oktobra", kao i svi oni koji su stali na put pristupanju EU.

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana i Gradjanskog bloka 381 Saša Janković ispred stotinak okupljenih ocenio je da je "to prava slika Srbije".

"To što nas je malo opomena je (da se ništa nije promenilo). Mi ne tražimo novi 5. oktobar, nego šansu da se nešto promeni. Nakon 5. oktobra neki političari nisu uradili svoj posao... a (taj datum) ostaje simbol da je nešto moguće promeniti", rekao je Janković.

On je kazao i da gradjani Srbije "nisu ni lenji ni glupi", kako ih Vučić karakteriše, da Gradjanski pokret 381 neće odustati od političke borbe za promenu vlasti i da je njihov cilj "da ne ponove iste greške (kao partije nakon 5. oktobra)".

Janković je objasnio i da su sa prikupljanjem potpisa za smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića započeli "zato što on krši Ustav time što preuzima nadležnosti svih državnih organa" i "deli sve gradjane na dve grupe", odnosno svoje pristalice i svoje protivnike.

Janković je naveo i da će taj pokret nastaviti da se okuplja svakog petka ispred zgrade Predsedništva, ali i da će početi da prikuplja pitanja gradjana, koja bi oni želeli da postave Vučiću.

Protest u organizaciji Gradjanskog bloka 381 počeo je ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, nastavljen je ispred Skupštine Srbije, a nakon toga stotinak okupljenih prošetalo je ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Terazija, nazad do Skupštine.

Istovremeno dok su pristalice Gradjanskog bloka 381 u Pionirskom parku ispred Predsedništva Srbije organizovale akciju prikupljanja potpisa za smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u drugom delu parka održan je skup koji je predvodio predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji Sima Spasić.

Učesnici skupa Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji uzvikivali su okupljenima iz Gradjanskog bloka "ubice" i "albanski lobisti", ali je izmedju dve grupe bio postavljen kordon policije i uprkos provokacijama nije bilo incidenata.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.