AAA

POLITIKA | 06.10.2018 12:30 > 06.10 12:53

Vučić o Junkerovom upozorenju: Ne bih isključio opasnost od rata ako bi Balkan bio prepušten sebi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je upozorenje predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da postoji opasnost od rata na Balkanu ako EU ne učini ništa za prijem zemalja tog regiona "možda preterana", ali je i dodao da ne bi isključio tu mogućnost "ako bi bili prepušteni sami sebi".

Odgovarajući na pitanja novinara u Sremskoj Mitrovici, gde je prisustvovao otvaranju novog postrojenja italijanske kompanije "Labor Srb", Vučić je rekao da je uloga Srbije da čuva mir u regionu i da će zato preći "preko mnogih provokacija".

Predsednik EK upozorio je juče da postoji opasnost od rata na Balkanu ako Evropska unija (EU) ne učini ništa za prijem zemalja tog regiona.

"Ako Balkanu uskratimo EU perspektivu možemo da imamo ono što je već bilo 90-ih godina, pre ili kasnije", rekao je Junker.

Predsednik Evropske komisije priznao je da je još dug put do evropske integracije tih zemalja i da je učinjen nedovoljan napredak u regionu koji bi omogućio integraciju pre 2025. godine.

Junker je rekao da "EU treba na intenzivan način da se bavi Balkanom" i da ne dozvoli "radjanje ideje" da EU nije ozbiljna u pogledu perpsektive pristupanja. Dodao je da neke zemlje članice EU, ne navodeći koje, ne kriju odbojnost prema prijemu tih zemalja.

"Teren je još plodan" za nove ratne sukobe u regionu, ocenio je Junker insistirajući da pogranični sukobi moraju da budu rešeni pre prijema, kako se u EU ne bi "uvezla nestabilnost sa Balkana".Gradjani ne treba da se plaše prikrivenog delovanja spoljnog faktora

Vučić je kazao da gradjani ne bi trebalo da se plaše "prikrevenog delovanja soljnog faktora" u zemlji, jer ima mnogo ozbiljnijih opasnosti, a prava medju njima je nedostatak ekonomske bezbednosti.

Vučić je to kazao na molbu da prokomentariše izjavu prdstavnika Bezbednosne informativne agencije (BIA) Marka Parezanovića na konferenciji "Ka bezbednijoj Srbiji", da "najintenzivniju pretnju Srbiji predstavlja prikriveno delovanje spoljnog faktora, koji najčešće koristi mehanizme svojih specijalnih službi".

"Na taj način vrše se odredjene zloupotrebe i stavljaju se u funkciju pojedinci, naglašavam pojedinci iz redova opozicionih političkih partija, pojedini delovi medija. Takodje, nije retka pojava da se pojedini delovi NVO sektora stavljaju u neku destruktivnu i subverzivnu funkciju. Ono što je relativno nova pojava, ali nije nepoznanica, to je upravo uticaj ovih negativnih i destuktivnih struktura prema sindikatima", rekao je Parezanović.

Vučić je kazao da će morati da se raspita i da ne zna u kom smislu je Parezanović to govorio.

Prema njegovim rečima, gradjani nemaju razloga da brinu i da se plaše.

Vučić je kazao da je on definisao tri najveće opasnosti nedostatak ekonomske bezbednosti, dešavanja u regionu i dešavanja u svetu.

"Prva najveća opasnost je kada nemate ekonomsku bezbednost, kada imate galopirajući javni dug, ali mi smo to sve uredili i ljudi u Srbiji će imati uskoro veće plate", naveo je on.

Na drugom mestu su dešavanja u regionu, gde prema Vučićevim rečima spadaju i odnosi sa Prištinom, koje nije prokomentarisao.

"Ima i drugih tačaka na Balkanu, ali neću sada u to da ulazim", dodao je Vučić.

Treća moguća opasnost su globalna dešavanja, poput trgovinskih sankcija i medjusobnih suočavanja, a za koje, prema Vučiću, Srbija nije kriva i da "treba gledati kako da se izvučemo iz svega toga".

Čuo sam da je albanski ministar rekao da ne možemo da kupimo Telekom

Predsednik Vučić izjavio je danas da je čuo da je Telekom Srbija dostavio najbolju ponudu za kupovinu albanskog Telekoma ali da je ponuda odbijena jer Tirana iz političkih razloga nije dozvolila srpskoj kompaniji da kupi to preduzeće.

On je u Sremskoj Mitrovici, gde je prisustvovao otvaranju novog postrojenja italijanske kompanije "Labor Srb" rekao da će u vezi tog slučaja sačekati zvanične podatke.

"Čuo sam od predstavnika Telekoma Srbija da smo dali najbolju ponudu ali da je ministar telekomunikacija Albanije rekao da Srbija ne može da kupi albanski Telekom. Valjda je hteo da kaže naš novac ne vredi. Ne želim u to potpuno da poverujem, ali sačekaću izveštaj", kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je kazao da takvih ograničenja u Srbiji nema.

"Kako za kapital možete da govorite ovo je srpski a ovo madjarski ili albanski novac. To je u Srbiji nemoguće, ko hoće da stvara ozbiljnu investicionu klimu ne može tako da se ponaša", kazao je predsednik Srbije.

Albanski mediji preneli su ranije da je Telekom Srbije ponudio 60 miliona evra za kupovinu Telekoma Albanije, što se smatra najpovoljnijom ponudom.

Osim Telekoma Srbije, u konkurenciji su bile i dve bugarske kompanije, Vivacom, u vlasništvu Spasa Ruseva i Globul Telekom.

Telekom Albanija je drugi po veličini operater u Albaniji, a u vlasništvu je Dojče (Deutsche) Telekoma.
Nadam se da će izbori u BiH proteći bez sukoba medju Srbima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će izbori u Bosni i Hercegovini proteći bez sukoba medju Srbima.

"Sve drugo bi za Srbe bilo katastrofa", kazao je kratko Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Sremskoj Mitrovici gde je otvoren drugi pogon italijanske fabrike "Labor Srb".

U BiH jutros u 7 sati počela izborna tišina pred opšte izbore za Predsedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Gradjani BiH biraju izmedju 7.498 kandidata 518 nosilaca mandata, što je gotovo 15 puta više kandidata nego mandata koji se biraju.


U izbornoj trci za srpskog člana Predsedništva BiH su sadašnji član Mladen Ivanić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na centralnom biračkom spisku su 3.352.933 osobe, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu blizu 8.000, raseljenih koji glasaju lično blizu 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano blizu 77.000.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.