AAA

POLITIKA | 11.10.2018 09:30 > 11.10 09:40

Ponoš: Vučić je guverner porobljene Srbije

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da se Aleksandar Vučić ne ponaša kao predsednik svih gradjana, nego kao guverner nad porobljenom Srbijom koji "ljubi skute nekolicini imperatora" i da takav način vladanja vodi ka radikalizaciji odnosa u društvu sa nesagledivim posledicama.

"Umesto da ispunjava predizborna obećanja koja je dao gradjanima Srbije, Vučić ispunjava obećanja koja je dao strancima dodvoravajući se moćnijim od sebe kao što se nekad dodvoravao Šešelju (Vojislav)", rekao je Ponoš u intervjuu za nedeljnik Vreme.
Ponoš je ocenio da je "uzaludan posao" da se vlast privoli da razgovara, nego da je prava tema kako da se "probije medijski mrak i razveje strah i apatija kod gradjana".

On je rekao da su tema "javni servisi koji više nisu javni", nego "privatni servisi u službi iste kamarile" kojoj su služili do 5. oktobra 2000. godine, i podsetio da je i tada "izgledalo da to ne može nikad da se promeni, pa se promenilo".

Potpredsednik Narodne stranke je naveo da je vlast pokazala slabost obesmišljavanjem i gašenjem svih platformi za javni dijalog, od parlamenta do medija, jer režim nema ni šta da kaže niti ima koga da isturi da učestvuje u stvarnom dijalogu.

"Režim je, nakon što je napravio i prepravio svoje medije, svoje univerzitete i svoju opoziciju, krenuo sada i u pravljenje svog nevladinog sektora", istakao je Ponoš, i kao primer naveo "Nacionalnu avangardu" koja je organizovala skup na kojem je službenik BIA Marko Parezanović naveo da najveću pretnju predstavlja delovanje spoljnog faktora preko pojedinaca iz opozicije, medija, sindikata.

Ponoš je naveo da je režim sada započeo političko instrumentalizovanje struke i to u aparatu sile.

"Toplo se nadam da će profesionalci u Vojsci, policiji i BIA imati hrabrosti da se odupru ovoj vrsti pritiska i da neće pasti na slatka obećanja. Sveže su istorijske pouke i nadam se da su ih svesni", rekao je Ponoš.

Upitan o "demantiju bivšeg britanskog premijera Tonija Blera da pregovara o Kosovu", Ponoš je odgovorio da je Blerova sekretarica je izjavila da se njegov institut ne bavi sa Kosovom.

"Nikoga ne interesuje šta radi taj institut. Pitali smo Vučića po čijem nalogu i za čije pare Bler po svetu lobira u ime Srbije za članstvo Kosova u UN nakon što se razgraniči sa Srbijom. Taj odgovor će se pojaviti pre ili kasnije. I teško da će biti od pomoći Vučiću da se udobno smesti na svetle stranice nacionalne istorije koju ipak ne pišu lični telali", rekao je Ponoš.

Ponoš, koji je i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, ponovio je da će tužiti Vučića kao gradjanina jer ga je nazvao špijunom, ali da ne veruje da ima smisla tužiti ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog iste optužbe.

"Nikome nije važno šta Vulin govori, jer čak ni Vučić nije zapazio da je on ministar odbrane. Ne verujem da se Vulinu sudjenjem može pomoći. A ja mu želim sve najbolje", rekao je Ponoš.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.