AAA

POLITIKA | 11.10.2018 11:30

Izborna lista Vakat je: Borićemo se za upotrebu bosanskog jezika

Nosilac liste "Vakat je" na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sait Kačapor smatra da je potreban novi pristup za obrazovanje na maternjem jeziku, jer je reč o jednom od najznačajnijih kategorija korpusa manjinskih prava.

On je u intervjuu za Sto plus radio rekao da lista koju predvodi ne negira "brojne pozitivne rezultate" aktuelnog saziva BNV, ali da je vreme i potreba da se ide dalje.

"Nismo kritizeri Vijeća jer taj organ u prethodnom periodu nije bilo lako formirati i ne negiramo brojne pozitivne rezultate, ali mislimo da sada treba da idemo dalje i od postojećeg i postignutog napravimo nešto kvalitetnije i bolje", rekao je Kačapor.

Kačapor je ukazao na činjenicu da sandžački bošnjaci "žive i govore mešano" (u svakodnevnom govoru koriste ekavicu, jekavicu i ijekavicu), zbog čega treba da teže korišćenju standardnog bosanskog jezika.

"Da bismo to postavili u najširem obliku, moramo edukovati sve slojeve našeg društva, jer kao što je to slučaj i sa ostalim malim jezicima i bosanskom preti izumiranje. U tom pravcu je potrebno da se animiraju svi bošnjački potencijali", ocenio je nosilac te izborne liste.

Kačapor smatra da je samo kvalitet izvodjenja nastave na bosanskom jeziku brana od stagnacije i laganog opadanja broja učenika u takvim odeljenjima.

"Nije stvar u obavezi i broju učenika, već kvalitetu nastave i udžbenika i nemamo ništa protiv da svako bira na kojem će jeziku pohadjati nastavu. Ono za šta se mi zalažemo je da kvalitet nastave na svim jezicima bude kvalitetan i da to bude presudno u izboru", naglasio je.

Izbori za nacionalne savete manjina zakazani su za 4. novembar.

RIK je do sada proglasio tri liste koje će učestvovati u izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.