AAA

POLITIKA | 19.10.2018 11:50

Palmer: Beograd i Priština treba da uvide istorijsku priliku i postignu sporazum

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer rekao je danas u Beogradu da Vašington poziva Beograd i Prištinu da uvide "istorijsku priliku" i postignu sporazum da bi "obe strane bile pobednici". 

"Ako je neko pobednik a neko gubitnik, onda niko ne pobedjuje", rekao je Palmer u obraćanju Beogradskom bezbednosnom forumu na temu "Jačanje zamajca na Balkanu".

Prema njegovim rečima, SAD ne guraju i ne zalažu se za bilo koji odredjeni rezultat dijaloga Beograda i Prištine. 

"Mi ohrabrujemo strane da pronadju put napred i nadju trajno i održivo rešenje koje će obe strane prihvatiti", naveo je on. 

On je naveo da su SAD spremne da slušaju i pomognu ali da ne može da govori o detaljima, pre svega u vezi eventualne razmene teritorija, jer nije iznet nijedan plan. 

Kako je rekao, SAD razumeju zabrinutost zbog mogućnosti da razmena teritorija izazove krizu na drugim mestima u regionu, ali je dodao da je nerešeni sukob, zamrznuti konflikt "takodje rizik po regionalnu stabilnost".

Palmer je naveo da i Srbija i Kosovo imaju evropsku budućnost ali da im je na tom putu potrebna pomoć. 

Govoreći o Makedoniji, Palmer je rekao da ako Skoplje želi u EU i NATO sporazum iz Prespe nema alternativu i pozvao makedonske političke lidere da prevazidju partijsku politiku u korist evropske budućnosti. 

Palmer je takodje izrazio podršku i posvećenost SAD teritorijalnom integritetu BiH, rekavši da su najveći problem te zemlje "korumpirani političari koji koriste nacionalističku retoriku da bi stvarali podele". 

On je i ponovio podršku SAD evropskim aspiracijama zapadnobalkanskih država. 

"SAD žele da pomognu svima. Jači Zapadni Balkan znači jaču Evropu i jače transatlantsko partnerstvo", rekao je Palmer.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.