AAA

POLITIKA | 21.10.2018 23:20

Han: Rešenje pitanja Kosova nije jedini uslov za članstvo Srbije u EU

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da rešenje kosovskog pitanja nije jedini uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, iako Beograd treba da zaključi i trajno primeni pravno obavezujući sporazum s Prištinom koji mora da doprinosi stabilnosti regiona.

"Izgleda da mnogi, uključujući političare, imaju utisak da je rešenje u vezi s Kosovom jedini preduslov na putu Srbije ka EU. To nije slučaj. Sprovodjenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja", rekao je Han u intervjuu za beogradske "Večernje novosti" od ponedeljka.
Ukazao je da nijedna država ne može da pristupi Uniji bez rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja i dodao da za Srbiju to znači da treba da "zaključi i trajno primeni pravno obavezujući sporazum s Prištinom".

Evropski komesar je rekao da u dijalogu Beograda i Prištine "trajni dogovor podrazumeva izvodljivo, održivo i realno rešenje, u skladu s medjunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU".

"Bilo koji sporazum mora da bude specifičan i krojen po meri, da ne stvara presedan i da doprinosi regionalnoj stabilnosti i putu regiona u EU. Istovremeno, EU ne spekuliše o mogućim elementima konačnog pravno obavezujućeg sporazuma", kazao je Han.

On je dodao da procesi unutrašnje reforme u EU, odnosno njenog jačanja, i rad sa zemljama kandidatima na njihovoj spremnosti da postanu članice Unije, "mogu i treba da teku paralelno".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.