AAA

SVET | 19.11.2018 12:55

Članice EU podržale sporazum o Bregzitu

Ministri evropskih poslova 27 članica EU odobrili su danas nacrt sporazuma o Bregzitu, rekao je posle sastanka u Briselu austrijski ministar Gernot Blimel.

"Prva teška etapa je završena. Uspeli smo da očuvamo jedinstvo", rekao je Blimel, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom.

Glavni evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije je izrazio zadovoljstvo jer su ministri podržali "celi paket".

U Briselu će u nedelju biti održan vanredni samit šefova država i vlada posvećen Bregzitu na kom će biti prisutna i britanska premijerka Tereza Mej, koja se u zemlji suočava sa snažnim protivljenjem sporazumu.
Stav članica EU je da je dužina tranzicionog perioda posle Bregzita, tokom kog će Velika Britanija ostati vezana za EU, jedina tačka sporazuma još uvek otvorena za pregovore.

"Mislim da ćemo tokom ove nedelje doći do definitivnog predloga za datum. Ta odluka će biti doneta sporazumom Velike Britanije i 27 članica EU", rekao je Barnije.

Trenutno je prelazni period oročen do kraja 2020, ali jedan izvor iz EU navodi da će Barnije predložiti da se to produži za još dve godine.

"Jasno je da ako se produži (...) biće potrebno napraviti plan za finansijski doprinos (Velike Britanije)", naveo je Barnije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.