AAA

SVET | 22.11.2018 14:35

Kocijančič: EU nadležna da nadzire sprovodjenje CEFTA, Priština ga prekršila

Evropska unija je izdala jasno saopštenje da je Priština uvodjenjem taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH prekršila odredbe sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini na Zapadnom Balkanu, izjavila je danas u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

Ona je podvukla da Brisel očekuje da sekretarijat CEFTA i sve strane preduzmu neophodne mere da se zajamči poštovanje tog sporazuma.
Portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini je naglasila da Brisel na to ima pravo jer "EU nadzire sprovodjenje svih obaveza koje su preuzeli partneri u regionu, a CEFTA je okosnica regionalne saradnje na Zapadnom Balkana i to je ključni deo regionalnog ekonomskog prostora, koji je pokriven i sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju" sa EU.

Maja Kocijančič je time odgovorila na pitanja novinara kosovskih medija na albanskom jeziku kako je visoka predstavnica EU Mogerini mogla zahtevati da vlada u Prištini povuče odluku o taksi od 100 odsto na uvoz iz Srbije i BiH, ako se dosad o tome nije izjasnio nadležni sekretarijat CEFTA i ne predstavlja li to pritisak EU koja nije članica CEFTA.

Saopštenje visoke predstavnice EU Mogerini "jasno predočava da kosovska vlada nije postupila na pravi način" i da je to kršenje regionalnog CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini. Kosovska vlada zato mora povući jučerašnju meru o uvodjenju taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne, navela je Maja Kocijančič.

Ona je podsetila da se već neko vreme očekuje da sekretarijat CEFTA o razvoju saradnje u tom sporazumu izvesti EU i partnere u regionu.

Predstavnica za štampu Federike Mogerini je podvukla da to istovremeno nije u duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji su vlasti u Prištini potpisale s Evropskom komisijom.

"U celini gledano, a to smo mi stavili do znanja u mnogim saopštenjima i razgovorima", ukazala je Maja Kocijančič.

" I Srbija i Kosovo su se mnogo puta žalili na ono što se zbiva u njihovim odnosima, a mi smo naglasili da se to mora rešavati kroz dijalog, u kojem je Evropska unija i dalje spremna da pomaže", dodala je.

Kocijančič je izrazila uverenje da "sve akcije, mere, saopštenja Kosova i Srbije koje druga strana smatra izazovnim i uvredljivim, uznemiruju i ne doprinose dijalogu i normalizaciji odnosa".

I zato, kazala je Maja Kocijančič, "mi tražimo od vodjstva obe strane da odmah prekinu s takvim provokacijama i usredsrede se na dijalog o normalizaciji odnosa bez daljih preduslova".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.