AAA

SVET | 28.11.2018 13:25 > 28.11 14:01

Analiza britanske vlade: Zemlji će biti ekonomski gore posle izlaska iz EU

Velikoj Britaniji će biti ekonomski gore posle izlaska iz Evropske unije nego kad bi ostala u njoj, bez obzira kakav trgovinski sporazum napravi s Unijom, navodi se u analizi britanske vlade.

Prema danas objavljenoj proceni, 15 godina posle izlaska iz EU britanski BDP će biti za 0,6 odsto manji nego da ostane u EU uz uslov da trgovina ne bude ometana. Ako izadje iz EU bez dogovora i bude bilo značajnih prepreka u trgovini, britanski BDP će biti 9,3 odsto manji.

U izveštaju je analizirano više opcija, od izlaska bez dogovora do ostanka na jedinstvenom tržištu EU za robe i usluge.

Analiza je objavljena dok premijerka Tereza Mej pokušava da ubedi poslanike parlamenta da podrže dogovor o razlazu koji je vlada postigla s EU.

Ministar finansija Filip Hamond rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) da je, iako će u svim scenarijima Velikoj Britaniji biti ekonomski lošije, plan premijerke Mej najbolji dostupan.

Prema analizi ministarstva finansija, ako bude sproveden plan Tereze Mej, za 15 godina će Velika Britanija imati za 3,9 odsto manji BDP u poredjenju s ostankom u EU.

Hamond je rekao da izlazak iz EU nije povezan samo s ekonomijom i da će premijerkin plan doneti "političke koristi".

Zasad, medjutim, nije izvesno da će Mej moći da ubedi dovoljan broj poslanika, izmedju ostalog i iz njene Konzervativne partije, da podrži dogovor na glasanju za dve nedelje.

Hamond je rekao da će vlada, ako sporazum ne bude usvojen u parlamentu, odlučiti koji je najbolji način da se nastavi dalje, ali da će uzeti u obzir kako su glasali poslanici pre donošenja te odluke.

Vatreni konzervativni Bregzitovci, koji sve manje podržavaju premijerku, ocenjuju da analiza ministarstva finansija nije uzela u obzir ekonomske dobiti koje bi Velika Britanija mogla imati s trgovinskim sporazumima širom sveta, dok pristalice ostanka u EU ocenjuju da je to argument više za novi referendum.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.