AAA

SVET | 01.12.2018 15:20

Dvojica katalonskih vodja počeli štrajk gladju u zatvoru


Dvojica vodja katalonskog separatističkog pokreta koji su proveli prošlu godinu u zatvoru počeli su danas štrajk gladju u znak protesta zbog, kako kažu, nefer tretman u španskim sudovima.

Džordi Sančes i Džordi Turul naveli su u saopštenju koje je podelila katalonska regionalna vlada da nikad neće odustati od svog prava na fer sudjenje. 

Španska vlada je odgovorila da će oni pred sudom imati isti tretman kao i svaki drugi separatitički vodja i kao svaki drugi gradjanin. 

Vlada socijalističkog premijera Pedra Sančesa navela je da će "separatističke vodje imati fer sudjenje kao i svi gradjani koji podležu zakonu i koji su njime zaštićeni".
Sančes i Turul su dvojica od devet separatističkih vodja koji su u pritvoru zbog njihove uloge u nelegalnom pokušaju odvajanja Katalonije od ostatka Španije. Španski tužioci ih optužuju za pobunu, i traže kaznu od 17 godina zatvora za Sančesa i 16 za Turula.  

Oni se nalaze u pritvoru blizu Barselone, najvećeg grada u Kataloniji. Vlasti su im odredile pritvor do sudjenja jer smatraju da predstavljaju rizik od daljeg zalaganja za secesiju i bekstva kao što su učinile druge separatističke vodje, uključujući bivšeg predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona.

Sudjenje treba da počne narednih meseci.

Sadašnje separatističke vodje Katalonije navode da ne odustaju od napora da odvoje tu oblast od ostatka Španije.

Izborni rezultati i ankete pokazuju da oko 7,5 miliona stanovnika Katalonije podeljeno podjednako oko pitanja secesije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.