AAA

SVET | 01.12.2018 19:00

Merkel traži od Putina da smiri krizu s Ukrajinom

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas od ruskog predsednika Vladimira Putina da smiri krizu s Ukrajinom zaoštrenu zbog ruskog zarobljavanja tri ukrajinske vojna broda.

Ona se svojim stavom pridružila nekolicini drugih evropskih zemalja medju kojima i Francuska.

"Naglasak je stavljen na situaciju u Siriji i situaciju izmedju Rusije i Ukrajine oko Kerčkog moreuza i Azovskog mora", rekao je novinairma portparol nemačke kancelarke Štefen Zajbert posle kratkog radnog ručka dvoje zvaničnika u Buenos Ajresu gde učestvuju na samitu G20.

Putin je izazvao talas negodovanja zbog rusko-ukrajinskog incidenta od prošle nedelje.

Zajbert je rekao da je kancelarka ponovo izrazila zabrinutost zbog zaoštravanja krize i založila se za slobodnu plovidbu u Azovskom moru. Ona se složila s ruskim predsednikom da treba da se održe novi razgovori u okviru Normandijske grupe. 

Normandijska grupa koja obuhvata Nemačku, Francusku, Rusiju i Ukrajinu, treba da prati sprovodjenje mirovnih sporazuma iz Minska, koje su te četiri zemlje potpisale u februaru 2015. godine. 

Ruski predsednik je tokom susreta dao detaljna objašnjenja o incidentu s ukrajinskim vojnim brodovima, što je i juče preneo predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi ruska agencija Interfaks. 

Putin je Makronu čak i nacrtao položaj tri ukrajinska broda, preneli su danas francuski mediji.

Jelisejska palata je saopštila da je Makron rekao Putinu da treba da udje u fazu smirivanja krize i zatražio od njega da napravi neki gest da bi se to postiglo. 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk juče je rekao u Buenos Ajresu da je siguran da će sankcije EU protiv Rusije biti produžene. 

Tenzije izmedju Rusije i Ukrajine razbuktale su se pre nedelju dana kada je ruska obalska straža pucala na tri mala ukrajinska vojna broda u blizini Kerčanskog moreuza, a zatim ih zarobila, kao i posadu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.