AAA

SVET | 01.12.2018 20:30

Lideri G20 dogovorili se o trgovini i migraciji ali ne i o klimi


Lideri Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja G20 složili su se večeras na kraju dvodnevnog samita u Buenos Ajresu da postoje manjkavosti u svetskom trgovinskom sistemu, ali se posle teških pregovora o sastavu završnog saopštenja, samo 19 lidera bez SAD, složilo o nastavku primene medjunarodnog sporazuma o klimatskim promenama.U deklaraciji se priznaje da postoje manjkavosti u globalnom trgovinskom sistemu i poziva se na reforme Svetske trgovinske organizacije (STO). Medjutim u tekstu se ne pominje protekcionizam, jer su pregoravači rekli da su se tome protivile SAD.

U dokumentu se navodi da je 19 članove G20 ponovilo posvećenost sporazumu o klimatskim promenama postignutom u Parizu, ali bez SAD koje su se povukle iz tog sporazuma.

Deklaraciju koja je neobavezujućeg karaktera, svi su potpisali uključujući i američkog predsednika Donalda Trampa.

Sporazum o tom dokumentu je postignut posle dugih i teških, noćnih pregovora diplomata iz delegacija članica G20 usled dubokih podela izmedju nekih država.

Zvaničnici Evropske unije (EU) naveli su da su SAD pravile problem skoro od svakog pitanja. Tramp je kritikovao STO i ima agresivnu trgovinsku politiku prema Kini i EU.

Trgovinske tenzije izmedju SAD i Kine su dominirale dvodnevnim samitom, a Evropljani su pokušali da budu posrednici.

U delu o klimi SAD su ponovile svoju odluku o povlačenju iz Pariskog sporazuma.

To pitanje je posebno aktuelno pošto sutra u Poljskoj počinje godišnja konferencija UN o klimi, na kojoj će se raspravljati o sporazumu koji predvidja smanjenje globalnog zagrevanja na ispod dva stepena Celzijusa.

O globalnoj trgovini se navodi da G20 podržava multilateralnu trgovinu, uz priznavanje da trenutni sistem ne funkcioniše kako treba, zbog čega je potrebna reforma STO.

Navodi se i važnost zajedničkog napora u pružanju podrške migrantima i izbeglicama. U deklaraciji se ukazuje na posvećenost pravilima medjunarodnog poretka, uprkos tome što Tramp ne poštuje sva ta pravila.

Evropski zvaničnici koji su radili na tekstu deklaracije, izjavili su da su na momente svi pomišljali da je to uzaludno. "Bilo je trenutaka kada smo dva sata raspravljali o formulaciji jedne rečenice", rekao je neimenovani evropski izvor.

Izvori su naveli da je možda prijatno iznenadjenje bilo to što je Rusija bila posebno konstruktivna. Uprkos tenzijama s Ukrajinom, Rusija je podržala medjunarodne napore o trgovini i klimi.

Predsednik Argentine domaćina samita, Maurisio Makri izjavio je na kraju tok skupa da su učesnice "prebrodile razne izazove" kako bi postigle dogovor.

Usvajanjem deklaracije završen je samit u Buenos Ajres, a naredni je zakazan u Osaki u junu 2019. godine.

Posle završetka samita predvidjen je dugo očekivani sastanak predsednika SAD i KIne, Donalda Trampa i Sija Djinpinga.

G20 čini 19 država: Argentina, Australija, Brazil, Francuska, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Afrika, Južna Koreja, Kanada, Kina, Meksiko, Nemačka, Rusija, SAD, Saudijska Arabija, Turska i Velika Britanija, a 20. članica je Evropska unija.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.