AAA

SVET | 02.12.2018 20:30

Makron traži novi dijalog s predstavnicima Žutih prsluka


Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je danas od premijera Eduara Filipa da se sastane s liderima najvećih političkih partija u zemlji i predstavnicima pokreta koji stoji iza protesta zbog povećanja poreza na gorivo.

Makron je danas u Jelisejskoj palati održao hitan sastanak s Filipom, ministrom unutrašnjih poslova Kristofom Kastanerom i ministrom ekologije Fransoom de Rižijem, na kojem su razmatrane jučerašnje nasilne demonstracije pokreta "Žuti prsluci" u Parizu.
Jelisejska palata je posle sastanka saopštila da je Makron tražio i da Kastaner razmotri izmene bezbednosnih procedura kako bi se obuzdali nasilni protesti, prenosi Asošiejted pres.

Planirani sastanak Filipa s predstavnicima "Žutih prsluka" nije održan prošle nedelje zbog odbijanja zahteva da ti pregovori budu uživo prenošeni.

Kastaner i njegov zamenik govoriće u utorak pred parlamentarnom komisijom povodom eskaliranja protesta u pobunu.

Na jučerašnjem protestu u Parizu uhapšeno je više od 400 ljudi, a povredjeno više od 130 osoba. Vandali su zapalili više desetina automobila, pljačkali prodavnice, uništavali privatne kuće i kafiće, a na meti je bila i Trijumfalna kapija.

Francuske vlasti ocenjuju da je reč o najvećim neredima u Parizu od 1968. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.