AAA

SVET | 06.12.2018 23:35

SAD blokiraju izraelsku prodaju aviona F-16s Hrvatskoj

SAD blokiraju izraelsku prodaju korišćenih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj, članici NATO-a, javili su večeras izraelski mediji.

Ranije ove godine objavljeno je da Izrael prodaje 12 aviona F-16 američke proizvodnje Hrvatskoj za 500 miliona dolara.

Grčka, Južna Koreja, Švedska i SAD su takodje ponudile Hrvatskoj da je snabdeju vojnim avionima kako bi zamenila zastarele avione MIG-21S ruske proizvodnje.

Pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike, izraelski TV Kanal 10 je javio da je vlada predsednika SAD Donalda Trampa gnevna što je Izrael dodao unapredjene elektronske sisteme izraelske proizvodnje avionima F-16S u sklopu napora da ubedi Hrvatsku da kupi avione.

Ti zvaničnici su rekli da SAD veruju kako je Izrael nefer profitirao, pošto su F-16S avioni američke proizvodnje i nije predvidjeno da budu prodati trećoj strani bez odobrenja zemlje koja ih proizvodi SAD.

U izveštaju se takodje navode izjave zvaničnika da je Hrvatska gnevna zbog odugovlačenja prodaje i da je nedavno rekla Izraelu da sredi stvar sa SAD.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je postavio to pitanje kada se u ponedeljak sastao s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Briselu.

Pompeo je rekao da je on za prodaju, ali da je blokira ministar odbrane Džejms Matis koji je protiv.

Netanjahu i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković objavili su sporazum o prodaji u januaru i Hrvatska ga je odobrila dva meseca kasnije.

Izrael traži kupca za svoju zastarelu flotu F-16 koje izraelske vazduhoplovne snage ne koriste već godinama, javila je TV Hadašot njuz. Oko 30 starih aviona je stavljeno van upotrebe poslednjih godina.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.