AAA

SVET | 14.12.2018 20:05

Protest žutih prsluka stigao do Tel Aviva

Stotine demonstranata blokirale su danas puteve u centralnom delu Tel Aviva na nekoliko sati u znak protesta zbog niza povećanja cena, u prvom izraelskom protestu inspirisanom demonstracijama "žutih prsluka" koje potresaju Francusku nekoliko nedelja.

U nadi da će postići uspeh sličan onom u Francuskoj da mobilišu mase kao što se desilo 2011. godine u socijalnim protestima oko 600 demonstranata u žutim prslucima je blokiralo jednu raskrsnicu i nekoliko puteva, optužujući premijera Benjamina Netanjahua da krade narod.

Najmanje desetoro ljudi je uhapšeno pod sumnjom da su ometali javni red i napadali policajce.

U Izraelu je nedavno povećana cena struje, vode, gasa, hrane, pića, osiguranja i poreza na imovinu, te računa za mobilne telefone.

Mnogi demonstranti su uzvikivali slogane protiv Netanjahua i ministra finansija Moše Kahlona koji je u oktobru odobrio veliko povećanje penzija za zaposlene u policiji, što je izazvalo značajna smanjenja budžeta u mnogim ministarstvima i vladinim službama.

Organizatori protesta su rekli da je cilj njihove borbe zaustavljanje rasta cena, slabljenje monopola i smanjenje troškova života.

Oni su u nastojanju da spreče optužbe da su cene maska za politički motivisan protest naveli da je to borba naroda Izraela i da odgovornost za izmenu situacije leži na vladi. U protestu su učestvovali i neki poslanici iz opozicije.

Izraelski mediji prenose izveštaje Frans presa i podsećaju da je protest "žutih prsluka" u Francuskoj počeo sredinom novembra zbog povećanja cena goriva i prerastao u revolt zbog životnog standarda kao i onoga što se smatra indiferentnošću predsednika Emanuela Makrona za probleme običnih gradjana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.