AAA

SVET | 12.01.2019 12:10

SAD poručile da je vreme za novu vladu u Venecueli

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa pojačala je kritiku venecuelanskog vodje Nikolasa Madura i izričito se založila za formiranje nove vlade u toj zemlji. 

Stejt depatment je u saopštenju objavljenom danas naveo da je vreme da se "počne organizovana tranzicija ka novoj vladi".

U saopštenju se ponavlja američka podrška Huanu Guaidu, šefu venecuelanskog Kongresa, u kojem opozicija ima većinu. Guaido je rekao da je spreman da privremeno obavlja dužnost predsednika i da zameni Madura. 

Ovo je najnovija u nizu američkih kritika Madura čija je inauguracija za novi predsednički mandat u četvrtak osudjena kao nelegitimna.  

"Narod Venecuele zaslužuje da živi u slobodi u demokratskom društvu gde postoji vladavina prava. Vreme je da se počne organizovana tranzicija ka novoj vladi", rekao je portparol Stejt departmenta Robert Paladino u saopštenju. On je dodao da SAD podržava poziv Nacionalne skupštine da svi gradjani Venecuele rade zajedno u miru da povrate ustavnu vladu i izgrade bolju budućnost. 

On je rekao da će vlada SAD nastaviti da koristi svu težinu svoje ekonomske i diplomatske moći da izvrši pritisak za vraćanje demokratije u Venecueli.

Saopštenje je objavljeno danas u Abu Dabiju gde državni sekretar SAD Majk Pompeo boravi u poseti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.