AAA

SVET | 16.01.2019 20:25 > 16.01 21:58

Izglasano poverenje vladi Tereze Mej


Britanski parlament izglasao je večeras poverenje vladi premijerke Tereze Mej.

U korist Mej glasalo je 325, a za smenu vlade 306 poslanika, čime su za sada izbegnuti vanredni parlamentarni izbori, navodi Asošiejted pres.

Iako je "preživela" glasanje o poverenju, Mej se i dalje suočava s velikim pritiscima povodom Bregzita.

Mej je juče doživela težak poraz u parlamentu, pošto su poslanici ubedljivo odbacili sporazum o Bregzitu koji je ona ispregovarala s Evropskom unijom.

Odmah pošto je taj sporazum odbijen s većinom od 230 glasova, lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pokrenuo je inicijativu za glasanje o poverenju vladi, rekavši da je vreme da parlament donese sud o "jasnoj nesposobnosti vlade".

Mej je ostala na čelu vlade zahvaljujući glasovima poslanika njene Konzervativne stranke i severnoirske Demokratske unionističke partije koja podržava njenu manjinsku vladu. Mnogi konzervativci koji su juče glasali protiv sporazuma s EU večeras su podržali premijerku kako bi izbegli vanredne izbore i eventualni dolazak laburista na vlast.

Da je vladi večeras izglasano nepoverenje, u Velikoj Britaniji bi gotovo izvesno bili održani izbori u roku od nekoliko nedelja, neposredno pred izlazak zemlje iz Evropske unije 29. marta.

U obraćanju posle večerašnjeg glasanja, Mej je obećala da će odmah početi da razgovara s liderima opozicionih partija i drugim poslanicima "u konstruktivnom duhu", kako bi pronašla pravo rešenje za nasavak procesa Bregzita.

Mej sada ima rok do ponedeljka da izadje s novim planom za Bregzit, pošto je parlament juče odbacio postignuti sporazum s EU.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.