AAA

SVET | 22.01.2019 12:15 > 22.01 12:15

Ruski sud odbacio zahtev za oslobadjanje Amerikanca uhapšenog zbog špijunaže


Moskovski sud odbio je danas zahtev za puštanje na slobodu Amerikanca Pola Vilana koji je uhapšen u Rusiji u decembru i optužen za špijunažu.  

"Zahtev odbrane za njegovo oslobadjanje je odbijen", rekao je sudija moskovskog suda Dmitrij Pronijakin u prisustvu bivšeg američkog marinca, kome je ovo prvo pojavljivanje u javnosti od hapšenja.

Vilan, 48, uhapšen je u Moskvi 28. decembra. Ruska obaveštajna služba FSB navela je da su ga priveli u trenutku kad je špijunirao, što on odbacuje.

Jedan od Vilanovih advokata, Vladimir Žerebenkov rekao je danas ruskim novinskim agencijama, uoči pojavljivana njegovog klijenta pred sudom, da je Vilan, kada je priveden u hotelu u Moskvi krajem decembra, imao nešto kod sebe što je sadržalo "državne tajne", prenela je agencija AP.

Advokat je rekao da nije znao kako je Vilan došao do tog materijala i šta će s njim da uradi.

Za špijuniranje u Rusiji može da se dobije zatvorska kazna do 20 godina.

Njegovo hapšenje podstaklo je spekulacije da bi mogao da bude razmenjen za nekog od Rusa koji su u pritvoru u SAD, kao što je aktivistkinja za nošenje oružja Marija Butina koja se izjasnila krivom da je delovala kao strani agent u SAD. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova odbacila je te spekulacije.

Vilanov advokat Vladimir Jerebenkov rekao je ranije da može da se očekuje da njegovo sudjenje počne tek za šest meseci i da nikakva razmena ne može da se organizuje pre kraja sudjenja.

Portparolka američke ambasade u Moskvi rekla je ruskim medijima da američke vlasti pažljivo prate ovaj slučaj, i da SAD stalno poziva Rusiju da sledi medjunarodni zakon i održi brzo, pravedno i transparentno sudjenje.

Pol Vilan, koji ima američko, britansko i irsko državljanstvo, prema tvrdnji njegove porodice, otišao je u Moskvu na venčanje prijatelja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.