AAA

SVET | 01.02.2019 18:10 > 01.02 18:19

Iran slavi 40. godišnjicu Islamske revolucije (VIDEO)


Iran je danas počeo obeležavanje 40. godišnjice Islamske revolucije kojom je svrgnut šah kojeg su podržavale SAD, ukinuta monarhija posle 2.500 godina i došli na vlast ekstremni šiitske sveštenici.

Dogadjaji te godine od revolucionara na ulicama Teherana do talačke krize u ambasadi SAD ne samo da su promenili istoriju Irana već su i uobličili današnji Bliski istok, ocenio je Asošiejted pres.

Proslave počinju svake godine 1. februara, na dan kada se ajatolah Ruholah Homeini vratio u zemlju iz Francuske posle 14. godina izgona i potom postao vrhovni lider Islamske Republike Iran.

Širom Irana danas su se čule sirene s vozova i brodova, dok su se zvona oglasila u 9.33 tačno kada je Homenijev avion dotakao pistu teheranskog medjunarodnog aerodroma 1. februara 1979. godine.

Slavlja, poznata kao "Deset dana svitanja", završavaju se 11. februara, na dan kada je pala vlada šaha Muhameda Reze Pahlavija posle kratkih sukoba vojske i revolucionara.

Mnoge zgrade u Teheranu, uglavnom vladine institucije i kancelarije, u bojama su iranske zastave zelenoj, beloj i crvenoj, dok su ulice osvetljene raznobojnim svetlima.

Iranski zvaničnici, medju kojima vrhovni vodja ajatolah Ali Hamneiji i predsednik Hasan Rohani, odali su počast na Homeinijevom grobu da "obnove vernost".

Na ceremoniji kod groba, šef tela za nadzor sprovodjenja ustava koje odobrava kandidate za predsedničke i parlamentarne izbore Ahmad Džanati kritikovao je, kako je naveo, američki psihološki rat protiv Irana u obliku "okrutnih sankcija".

Iranska državna televizija emitovala je snimke Homeinijevog povratka i masovnih demonstracija širom zemlje za podršku Islamskoj revoluciji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.