AAA

SVET | 17.02.2019 08:25 > 17.02 08:25

Britanska premijerka uskoro će razgovarati sa liderima zemalja EU

Britanska premijerka Tereza Mej razgovaraće narednih dana sa liderima svih zemalja članica Evropske unije (EU) i uputila je pismo poslanicima Konzervativne stranke u kojem ih poziva na jedinstvo o Bregzitu.

U pismu čije je delove prenela kasno sinoć britanska vlada, premijerka poziva svoju stranku da "prevazidje nesuglasice". Konzervativci su pozvani da "žrtvuju svoje lične želje u korist viših nacionalnih interesa", navodi se u pismu.

Britanski parlament je odbio njenu strategiju o istupanju Velike Britanije iz EU, a premijerka u pismu smatra to odbijanje kao razočaravajuće i dodala da će i dalje tražiti izmene delova sporazuma o Bregzitu.

Velika Britanija 29. marta napušta članstvo u EU. Premijerka pokušava da ponovo pregovara o sporazumu koji su 27. novembra postigli London i Brisel, što EU odbija.

Unija je medjutim otvorena za razgovore o političkoj deklaraciji koja postavlja temelje budućih odnosa Londona i Brisela. Ta deklaracija je usvojena istog dana kad i sporazum o Bregzitu. Zvanični Unije su naveli da još čekaju "konkretne i realne" predloge iz Londona, ali odbijaju ponovne pregovore o sporazumu.

Kako je ranije najavljeno, naredne nedelje u Briselu će boraviti britanski ministar za Bregzit Stiven Barkli i lider britanske opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin koji će razgovarati sa evropskim pregovaračem Mišelom Barnijeom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.