AAA

SVET | 19.02.2019 19:40 > 19.02 19:40

EU upozorava Mej da nema promene sporazuma o Bregzitu

Evropska unija je danas upozorila britansku premijerku Terezu Mej da je njen put u Brisel u cilju postizanja napretka po pitanju Bregzita osudjen na neuspeh kad je reč o njenom najvažnijem zahtevu izmeni sporazuma o Bregzitu.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da nema dovoljno znakova napretka po pitanju Bregzita da bi se očekivalo da će njegov sutrašnji sastanak sa Mej biti produktivan.

"Nema dovoljno napretka da bih mogao da pretpostavim da će to biti produktivan razgovor. Ne znam šta će mi gospodja Mej reći sutra", rekao je Junker novinarima u nemačkom gradu Štutgartu.
On je dodao da posle gotovo dve godine pregovora "ne zna šta britanski prijatelji zapravo žele".

"U britanskom parlamentu, uvek postoji jedino većina protiv nečega, nikada nema većine za nešto", naveo je Junker.

Junkerov portparol Margaritis Skinjas upozorio je ranije danas da 27 članica EU neće pristati na izmenu sporazuma o razlazu sa Velikom Britanijom, dok mnogi britanski poslanici upravo na tome insistiraju da bi podržali sporazum pre izlaska iz Unije 29. marta.

Glavna primedba britanskih poslanika usmerena je na rešenje pitanja granice izmedju Irske, članice EU, i Severne Irske. Sporazumom o Bregzitu predvijena je zaštitna mera "bekstop" koja obezbedjuje ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji s EU kako bi se uklonila potreba za proverama duž granice dve Irske do postizanja trajnog trgovinskog sporazuma dve strane.

Mej želi da promeni tekst u tom delu sporazuma i da obezbedi da će se odredba o otvorenosti granice dve Irske posle Bregzita primenjivati jedino privremeno.

S druge strane, EU navodi da pravno obavezujući sporazum o Bregzitu na 585 strana može da bude prihvaćen jedino u celosti. Unija je spremna da razgovara o drugim načinima za pronalaženje kompromisa, ali traži od Londona da iznese konkretne predloge.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.