AAA

SVET | 20.02.2019 17:50 > 20.02 17:50

Moskva pozvala Gvaida da pregovara sa Madurom

Rusija je danas pozvala Huana Gvaida, opozicionog vodju koga je pedesetak zemalja priznalo kao prelaznog predsednika Venecuele da razgovara sa zvaničnim predsednikom Nikolasom Madurom o nesuglasicma oko isporuke humanitarne pomoći.

"Ima predloga na stolu u okviru mehanizma Montevideo koji predlažu inkluzivan dijalog svih političkih snaga u Venecueli. Nadamo se zaista da će šef opozicije Gvaido odgovoriti na njih", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da rezultati mogu da se postignu samo kroz dijalog i kompromis i da bi svaka primena sile samo pogoršala problem. On je izrazio nadu da će oprez prevladati.

Hiljade pristalica opozicije u Venecueli sprema se da krene na granice da bi omogućili ulaz humanitarne pomoći koju su poslali SAD i Brazil i koja je uskladištena na granicama zemlje. Vojska verna predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru je saopštila da je rešena da ih u tome spreči. 

Ulazak pomoći iz SAD je vrlo osetljiva tema u Venecueli, iako je zemlja pogodjena nestašicama zbog kojih je, prema podacima UN, iz nje otišlo više od dva miliona gradjana od 2015.

Maduro u humanitarnoj pomoći vidi uvod u američku vojnu intervencije i optužuje Vašington da je odgovoran za nestašice zbog sankcija koje je uveo.

Maduro je danas objavio da će stići 300 tona lekova kupljenih od Rusije, saveznika vlasti u Karakasu, pored 933 tona kupljenih nedavno od Kine, Rusije i Kube.

Lavrov nije pomenuo slanje ruske humanitarne pomoći Venecueli ali jedan neimenovan izvor je rekao za rusku agenciju Ria Novosti da su lekovi i medicinska oprema iz Rusije stigli danas na aerodrom u Karakasu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.