AAA

SVET | 23.02.2019 09:35 > 23.02 16:17

Voz koji moguće prevozi Kim Džong Una na samit u Vijetnamu ušao u Kinu


Voz sličan onom koji je ranije koristio Kim Džong Un ušao je danas u Kinu i moguće da se u njemu nalazi severnokorejski vodja na svom višednevnom putovanju do glavnog grada Vijetnama na samit sa predsednikom SAD-a Donaldom Trampom.

Novinar AP-a video je zeleno-žuti voz kako preko mosta prelazi u kineski granični grad Dandong.

Ruska novinska agencija TASS javila je pre više sati da je Kim napustio glavni grad Severne Koreje Pjongjang u svom ličnom vozu. Vijetnamsko ministarstvo spoljnih poslova takodje je danas javilo da će Kim doći u zvaničnu posetu dobre volje Vijetnamu "narednih dana" kao odgovor na poziv predsednika Ngujen Fu Tronga koji je takodje generalni sekretar vladajuće Komunističke partije Vijetnama.

Severnokorejski državni mediji još nisu javili da li je Kim krenuo za Vijetnam. Kimova putovanja van zemlje se redovno drže u tajnosti. Moglo bi da prodje preko dva dana dok voz ne predje više hiljada kilometara preko Kine do Vijetnama.

Drugi samit Trampa i Kima zakazan je za sredu i četvrtak u Hanoju. Njihov prvi samit prošlog juna u Singapuru završio se bez značajnijih dogovora i posle njega je nastpuio višemesečni zastoj u pregovorima izmedju Vašingtona i Pjongjanga dok su pokušavali da reše redosled severnokorejskog nuklearnog razoružavanja i ukidanje sankcija prema Severnoj Koreji. 

Na svom predstojećem samitu sa Trampom stručnjaci navode da će Kim tražiti od SAD da se obaveže na poboljšanje bilateralnih odnosa i delimično ukidanje sankcija dok će pokušati da minimizuje bilo kakve ustupke oko  svojih nuklearnih postrojenja i oružja.

Američka vlada sumnja da li je Kim zaista spreman da potpuno ukine arsenal koji on vidi kao svoju najjaču garanciju za preživljavanje. 

Prošle godine Severna Koreja je prekinula testiranje nuklearnih raketa i raketa dugog dometa i jednostrano demontirala poligon za nuklearne probe i deo postrojenja za lansiranje raketa bez prisustva spoljnih stručnjaka ali ni jedan od ovih koraka nije smatran kao značajno smanjenje oružanog kapaciteta Severne Koreje.

Pjongjang stalno traži da SAD preduzmu odgovarajuće mere uključujući ukidanje sankcija Vašington traži više konkretnih koraka od Pjongjanga ka denuklearizaciji. 

U Hanoju se spremaju za samit jačanjem bezbednosti i ulepšavanjem grada. Zvaničnici navode da će Vladina kuća za goste u centru Hanoja biti mesto sastanka a obližnji Metropol hotel će biti podrška. 

Vijetnam je najavio zabranu saobraćaja duž mogućeg puta kojim će Kim proćii, prvo delimična zabrana od 19.00 sati u ponedeljka do 14.00 sati u utorak po lokalnom vremenu, a zatim puna zabrana u utorak od 6.00 ujutro do 14.00 popodne.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.