AAA

SVET | 02.03.2019 16:55 > 02.03 16:55

Nastavak razmene vatre u Kašmiru, osmoro mrtvih

Indijske i pakistanske trupe ponovo su granatirale položaje i sela druge strane duž nestabilne granice u Kašmiru, pri čemu je poginulo najmanje šestoro civila i dva pakistanska vojnika, rekli su danas zvaničnici.

Prema indijskim navodima, u današnjem pakistanskom granatiranju jednog sela u Indiji poginula je žena i njeno dvoje dece, dok Pakistan tvrdi da su indijski vojnici "neselektivno gadjali pogranična sela" iz teškog naoružanja i ubili jednog dečaka.

Medjutim, jedan pakistanski ministar rekao je da će polasci na ključnoj železničkoj liniji izmedju Pakistana i Indije biti obnovljeni u ponedeljak, što je znak da bi tenzije izmedju te dve nuklearne sile mogle da se smanje.

Napetosti su u stalnom porastu otkako su indijski avioni u utorak ušli u Pakistan i izveli, kako navodi Nju Delhi, preventivne udare na ekstremiste optužene za samoubilački napad 14. februara u indijskom delu Kašmira, kada je ubijeno 40 indijskih vojnika. Indija tvrdi da Pakistan podržava takve grupe u napadima.

Pakistan je uzvratio vatru, oborivši u sredu jedan indijski MiG-21 i zarobivši pilota koji je juče vraćen Indiji.

Zvaničnici obe zemlje su za najnovije sukobe koristili ustaljeni rečnik, rekavši da su njihovi vojnici "prikladno" odgovorili i optužili drugu stranu za "ničim izazvano" kršenje sporazuma o prekidu vatre iz 2003. na više mesta duž granice u Kašmiru, gadjajući vojne pozicije, kao i sela.

Ovonedeljno nasilje je najozbiljnija eskalacija u regionu od 1999. godine, kada je Pakistan poslao vojnike u indijski deo Kašmira. Takodje, te godine je indijski lovac oborio pakistanski mornarički avion, a svih 16 ljudi u njemu je poginulo.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.