AAA

SVET | 14.03.2019 19:40 > 14.03 20:34

Britanski parlament odlučio da zatraži odlaganje izlaska iz EU


Britanski parlament odlučio je ubedljivom većinom da zatraži saglasnost EU za odlaganje izlaska Velike Britanije iz tog bloka, predvidjenog za 29. mart.

Za tu odluku glasalo je 412 poslanika, a protiv 202, prenosi Bi-Bi-Si.

Današnja odluka znači da Velika Britanija možda neće izaći iz EU 29. marta kako je bilo planirano.

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da će sledeće nedelje treći put izneti pred parlament sporazum o Bregzitu koji je postigla s EU. Najavila je da će, u slučaju da on bude usvojen, zatražiti odlaganje izlaska iz Unije do 30. juna.

Mej je upozorila pristalice Bregzita koji se protive postignutom sporazumu da će, ako ga ponovo odbace sledeće nedelje, jedina opcija biti traženje dužeg odlaganja izlaska iz Unije, a to bi moglo da znači da Bregzita neće ni biti.

Bilo kakvo odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU mora da odobri svih ostalih 27 članica tog bloka.

Zvaničnici EU i lideri njenih država članica navode da će za odlaganje Bregzita tražiti konkretne razloge.

Britanski poslanici su se danas izjašnjavali o odlaganju izlaska iz EU, pošto su u utorak drugi put odbacili sporazum o Bregzitu koji je Mej postigla s Unijom, dok su sinoć na neobavezujućem glasanju odbacili i mogućnost Bregzita bez sporazuma.

Oni su ranije danas odbacili sva četiri amandmana povezana s odlaganjem Bregzita o organizovanju novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, o mogućnosti da se od EU zatraži odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije, ali ne kasnije od 30. juna, o mogućnosti da se poslanicima 20. marta da vreme da glasaju o alternativnim opcijama za Bregzit, i o davanju vremena poslanicima da pronadju drugačiji pristup Bregzitu.

Amandman koji je predvidjao mogućnost novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU poslanici su odbacili ubedljivom većinom. Za usvajanje tog amandmana glasalo je 85 poslanika, a protiv 334. Ostala tri amandmana su odbacili tesnom većinom.

Današnje odbacivanje amandmana o referendumu ne spračava poslanike da u budućnosti ponovo zatraže podršku parlamenta za novo izjašnjavanje gradjana o Bregzitu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.