AAA

SVET | 20.03.2019 21:45 > 20.03 21:45

U Francuskoj u subotu vojno pojačanje na protestima Žutih prsluka

Pripadnici francuske vojne antiterorističke misije "Stražar" (Sentinelle) biće dodatno rasporedjeni u subotu za vreme protesta gradjanskog pokreta "Žuti prsluci" gde će izmedju ostalog obezbedjivati zgrade zvaničnih institucija, saopštila je francuska vlada.

Ta incijativa će omogućiti policiji i drugim pripadnicima snaga bezbednosti da se usredsrede na kretanje demonstransta, a cilj je održavanje javnog reda i mira, izjavio je portparol vlade Benžamen Grivo, nekoliko dana posle nasilja i nereda koji su izbili u pariskoj aveniji Jelisejskih polja za vreme protesta "žutih prsluka".

Vlasti su posle toga zabranile okupljanja na toj čuvenoj aveniji kao i u nekoliko četvrti gradova u Francuskoj gde su izbijali neredi.

Premijer Eduar Filip je najavio da će vlasti odgovoriti na nasilje na protestima gradjanskog pokreta koji organizuje demonstracije od 17. novembra zbog nezadovoljstva opštom državnom politikom.

Neke opozicione stranke su kritikovale danas najavljeno rasporedjivanje vojske.

Desničarska stranka Republikanci smatra da vojnici nisu obučeni za obezbedjivanje javnog reda i mira, već za borbe i da ubijaju u slučaju rata. Radikalna levica ocenila je da vojska ne može da zameni policiju jer to nije njen posao.

Vojna antiteroristička misija "Stražar" angažovana je od terorističkih napada u januaru 2015. u Parizu. Vojnici su rasporedjeni ispred nekih verskih objekata, kao što su sinagoge i džamije. Nalaze se i na mestima koja mogu da budu mete napada, kao što su turističke lokacije ili železničke stanice.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.