AAA

SVET | 01.04.2019 17:15 > 01.04 17:15

Mediji: Beni Ganc, glavni rival Netanjahua, bi ušao u njegovu vladu


Izraelski mediji objavili su audio snimak u kojem glavni rival premijera Izraela Benjamina Netanjahua u izbornoj kampanji Beni Ganc, bivši komandat vojske, izražava spremnost da udje u buduću Netanjahuovu vladu, ali pod odredjenim uslovima.To je suprotno njegovim nedavnim izjavama, navodi Frans pres.

Sudeći po snimku koji je objavio izraelski TV Kanal 13 Ganc bi ušao u vladu ako Netanjahuov konzervativni Likud pobedi na izborima pod uslovom da u njoj ne budu Netnjahuovi desničarski saveznici i da Netanjahu pristane da se povuče tokom sudjenja za korupciju koje se očekuje.
“Ne mogu da sedim s njim (Netanjahuom) ako bude optužen nakon saslušanja. To bi bilo potpuno ludo. (Ali) ajde da kažemo ako pobedi na izborima i nedelju dana kasnije (predsednik SAD Donald) Tramp obelodani svoj plan (takozvani sporazum veka) i narod Izraela gleda u Ganca i kaže ’pomozi Netanjahuu’, kada dodjem do tog trenutka moraću da sagledam”, rekao je Ganc.

On smatra da bi Netanjahu morao da se povuče na dva meseca dok se saslušanje ne završi, objavio je Tajms ov Izrael.

Rekao je i da bi se mogao napraviti neki aranžman, aludirajući na mogućnost da on bude premijer za to vreme.

Iako Kanal 13 nije naveo kada je snimak napravljen čini se da se to desilo u poslednjih nekoliko nedelja.

Gabi Aškenazi, takodje bivši komandant izraelske vojske, koji je u savezu partija Plavo i belo rekao je medjutim za vojni radio da su to stari snimci.

Ovo je treći put da su snimci privatnih razgovora Ganca procurili u izraelske medije. Ganc je jedan od lidera partije Plavo i belo koja sada traži špijuna u svojim redovima.

Prošle nedelje je procurio je snimak na kojem se čuje kako Ganc kaže da bi ga Netanjahu” ubio” i tada je Moše Jaalon, bivši komandant vojske, koji je takodje u savezu partija Pavo belo aludirao na mogućnost da se koristi neka sprava za prisluškivanje na daljinu za snimanje razgovora, a da se ne radi o špijunu.

Izraelski mediji pdsećaju da je Ganc posle raspisivanja izbora u decembru nagovestio, pa poricao mogućnost ulaska u Netanjahuovu vladu, a predstavljao se kao njegov protivnik i tvrdio da je Izrael za njega ispred svega, dok je Netanjahu je suviše preokupiran poricanjem optužbi za korupciju da bi efikasno rukovodio zemljom.

Na snimku razgovora koji je procurio u martu Ganc je govorio da saradnja s Netanjahuom ostaje otvorena.

On je komentarišući te snimke rekao da su napravljeni pre nego što u obelodanjeni detalji o ozbiljnim optužbama protiv Netanjahua, uključujući nove dokaze za korupciju prilikom kupovine nemačkih podmornica za koju su osumnjičeni njegovi saradnici.

“ Kažem, ne u anonimnom snimku, već otvoreno i svojim glasom neću sedeti u Netnjahuovoj vladi “, rekao je Ganc.

Takva nedoslednost neće mnogo pomoći izgledima za pobedu bivšeg generala u završnci izborne kampanje pre izbore 9. aprila, komentarišu izraelski mediji.

Po ispitivanjima javnog mnjenja Ganc i Netanjahu su rame uz rame.

Netanjahu u svojoj kampanji stalno napada Ganca da nije sposoban da bude premijer, da ima levičarske poglede i da će saradjivati za arapskim strankama da bi formirao koaliciju.

Čak i da savez partija Plavo belo osvoji najviše poslaničkih mandata, Gancu će biti teško da formira vladajuću koaliciju sa 61 poslanikom od ukupno 120.

Za Netanjahua će to biti lakši zadatak imajući u vidi snagu desničarskog bloka koji je najavio da će ga podržati na izborima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.