AAA

SVET | 19.04.2019 17:35 > 19.04 17:57

Ukrajinski predsednik održao miting uoči predizborne debate sa protivnikom (VIDEO)


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko okupio je danas pristalice u Kijevu u poslednjem pokušaju da poveća podršku nekoliko sati pred predizbornu debatu sa svojim rivalom koji prema anketama ubedljivo vodi.

Porošenko večeras treba da odmeri snage sa svojim rivalom Voldimirom Zelenskim, komičarem, koji je stekao popularnost televizijskom emisijom u kojoj igra ukrajinskog predsednika koji se bori protiv korupcije. U nedelju se održava drugi krug predsedničkih izbora u koji su ušli Porošenko i Zelenski.

Predizborna debata vodiće se na glavnom fudbalskom stadionu u zemlji i prenosiće je uživo preko televizije. To će biti prvi put da se njih dvojica suočavaju u javnosti. Očekuje se prisustvo više od 60.000 ljudi, a hiljade policajaca rasporedjeno je oko stadiona kao obezbedjenje.

Ukrajinska policija javila je da su veliki saobraćajni zastoji oko Kijeva danas pošto se hiljade pristalica oba kandidata autobusima dovoze u glavni grad.

Porošenko je poručio pristalicama okupljenim na Majdanu u Kijevu da bi pobeda Zelenskog na nedeljnim izborima nanela štetu bliskijoj ekonomskoj i političkoj saradnji sa EU. On je takodje izjavio da bi Zelenski bio slab predsednik, što bi koristilo Rusiji.

"Mi nikako ne mislimo da je naš protivnik agent Kremlja ali (Vladimir) Putin sanja o slabom i loše pripremljenom novajliji. Putin sanja o haosu", izjavio je Porošenko promuklim glasom.

On je rekao da petogodišnje predsedništvo u zemlji od 45 miliona nije humoristička emisija koja može da se isključi.

Umesto tradicionalne političke kampanje, 41-godišnji Zelenski obilazio je zemlju sa svojom humorističkom emisijom. U retkim intervjuima on je izrazio podršku za bliskije veze sa EU i NATO kao i za veće napore da se ponovo integriše pobunjenički istok.

Na kraju današnjeg mitinga Porošenkove pristalice uputile su se ka stadionu za debatu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.